Judecatorul Dana Gîrbovan critică desființarea SIIJ: „Este inadmisibil!”

Publicat in Politica 28 Decembrie 2019 1998 ori
Google+ WhatsApp
Judecatorul Dana Gîrbovan critică desființarea SIIJ: „Este inadmisibil!”
Judecatorul Dana Gîrbovan critică desființarea SIIJ: „Este inadmisibil!”

Judecătorul Dana Gîrbovan precizează că prin desființarea SIIJ se dorește controlul asupra justiției și revenirea la vechile practici de presiune asupra magistraților, această structură de parchet fiind singura aflată în afara controlului politic.

„Prin desființarea SIIJ se dorește, din nou, controlul asupra justiției. Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) este singura structura de parchet complet în afară controlului politic. Acesta e motivul pentru care politicul dorește cu ardoare desființarea sa. Șefii PICCJ, ai DNA și ai DIICOT, precum și șefii de secție ai acestora, unde se vor întoarce dosarele cu magistrați dacă SIIJ va fi desființată, sunt numiți politic, de către Președintele României la propunerea Ministrului Justiției”, a scris judecătorul Dana Gîrbovan pe Facebook.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) mai precizează că este inadmisibil că se ignoră motivul principal pentru care SIIJ a fost creată: modul în care dosarele cu magistrați erau instrumentate „devenise o presiune reală asupra judecătorilor”.

„Este deja de notorietate că în repetate rânduri procurori DNA au anchetat judecători pentru că nu au fost de acord cu soluțiile pronunțate, că au încălcat secretul deliberarii judecătorilor, că au deschis din oficiu dosare judecătorilor și le-au ținut deschise cu anii. În fostul CSM, de exemplu, aproape toți membrii aveau dosare la DNA. Raportul Inspecției Judiciare – și el ignorat, în ciuda faptului că a fost validat de Plenul CSM – este dovadă clară în acest sens. Este inadmisibil că nu se discuta despre motivele pentru care o parte importantă a judecătorilor au susținut înființarea SIIJ, iar explicația nu poate fi decât una singură: se dorește revenirea la vechile practici de presiune asupra judecătorilor și, implicit, de control asupra justiției”, mai spune magistratul.

Memorandumul elaborat de Ministerul justiției ignoră opiniile exprimate de judecătorii Înaltei Curți de Casatiei și Justiției, ai Curții de Apel București sau ai altor curți de apel din țară, dar prezintă trunchiat și, punctual, chiar eronat poziția Comisiei de la Veneția cu privire la SIIJ, mai atrage atenția șefa UNJR.

Ludovic Orban a declarat, vineri, că propunerea făcută de ministrul Justiției Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă. Măsură se află și în programul de guvernare, a spus Orban.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.