PERLE BAC 2014: Râzi în hohote de absolvenţii clasei a XII-a

Publicat in National 14 Iunie 2014 3483 ori
Google+ WhatsApp
PERLE BAC 2014: Râzi în hohote de absolvenţii clasei a XII-a
PERLE BAC 2014: Râzi în hohote de absolvenţii clasei a XII-a

 

Bacalaureat 2014, perlele absolvenților. Proba orală la limba română a fost o nucă prea tare pentru unii absolvenți de clasa a XII-a, iar acest lucru nu-l susținem noi, ci chiar ei și-au dat arama pe față. 

 
 
 

În ciuda performanţei slabe pe care elevii au avut-o la proba de limba română oral, calificativele pe care le-au primit nu influenţează în niciun fel media finală. La asemenea răspunsuri profesorii au rămas cu siguranță stupefiați

 

Prezentăm mai jos o discuție reporter – elevă, potrivit Digi 24.

 

„-A trebuit să zic opinia mea despre proprietăţile intelectuale.

-Proprietăţi intelectuale, adică?

-Adică în utilizarea PC-ului.

-Și ce-ai zis?

-Păi mai multe răspunsuri, depinde şi în ce ajută: în învăţământ, în muncă, în mai multe domenii.

-Şi care ar fi aceste proprietăţi intelectuale?

-Păi ar fi cunoştinţele pe care ni le oferă despre orice domeniu.”

 

Această absolventă de liceu este convinsă că a răspuns bine şi nu are emoţii în ceea ce priveşte nota finală de la BACALAUREAT 2014. Ea crede că va obţine diploma de BACALAUREAT.

 

O altă elevă, Maria îşi doreşte să ajungă prezentatoare TV. Din acest motiv ea a ales să vorbească despre diferenţa dintre cinematografie şi televiziune.

 

„În primul rând, la cinematograf sunt filme în premieră iar acestea pot aduce inovaţii. Televiziunea nu poate oferi acea senzaţie de live pe care cinematograful o poate oferi”, a spus Maria.

 

Şi un alt candidat la examenul de BACALAUREAT 2014 i-a uimit pe profesorii din comisia de examinare.

 

„La punctul 2 să explic importanţa bibliotecilor în societatea noastră. E foarte importantă pentru că are un text informativ. Și este informativ, şi educativ şi întotdeauna vom avea legi pentru că internetul nu ne merge câteodată, telefon poate n-avem şi tot la biblioteci ajungem. N-am avut probleme. În cinci minute am ieşit din sală”, a spus elevul.

 

Elevii aşteaptă acum proba de competenţe digitale de săptămâna viitoare.

 

PERLE BAC 2014: Iată o parte din perlele elevilor albaiulieni, potrivit alba24.ro:

 

1. Rețelele de socializare sunt ca un frigider: nu este nimic nou, dar totuși intrăm. Ele ne congelează mintea și ne fac să nu mai gândim și devenim zombi.
2. Cetățeanul turmentat: înfățișarea sa fizică lasă de dorit, dar cea psihică, deși îmbibată cu alcool, încă mai funcționa vag.
3. Perspectiva narativă în fragmentul citat este inexistentă.
4. Virgula s-a folosit pentru că a fost pusă de autorul fragmentului, Vasile Alecsandri, și, prin urmare, acolo trebuie să fie.
5. Naratorul este omniscient, iar verbele folosite sunt la persoana I.
6. Verbele la timpul perfect simplu sunt prezente pentru a ne arăta viitorul.
7. Copiii din ziua de astăzi au ajuns să stea în casă toată ziua, pe facebook, sau pe cine știe ce alt site de socializare, în loc să iasă afară la aer curat, să se joace, cum o făceam și noi înainte de internet și facebook. Dau ca exemplu facebookul, nu am nimic cu fetele dar asta trebuie să o spun, ele au ajuns, pentru nişte likeuri, să se pozeze aproape dezbrăcate, unele chiar dezbrăcate, şi să posteze fotografia pe facebook. De ce? Pentru nişte amărâte de likeuri, şi asta nu e problema cea mai mare. Cea mai mare problemă e că ele o fac de la vârste fragede, 12-14 ani.

 

ALTE PERLE DE LA SIMULARE BAC 2014

 

BAC 2014, SIMULAREA LA ROMANA. Unul dintre elevi se chinuia, de exemplu, să argumenteze că un fragment de text aparţine genului literar dramatic astfel: "Aparţine genului dramatic fiindcă Dinu minte, iar Gena se preface", scrie expressdebanat.ro.

 

Cele mai multe perle culese din mințile celor mai "răsăriți" liceeni au legătură cu romanul Ion. Fie că povestea din roman a fost transformată într-o telenovelă dramatică, fie într-o poveste cu agricultori frustrați și tractoare de la 1900, cert este că majoritatea elevilor au scăldat acțiunea din Ion până au limpezit-o de tot de vreun înțeles.

 

De departe cea mai răsărită sclipire de inteligență așternută pe hârtie a fost: "Începutul romanului îl arată pe Ion un băiat ce se trezeşte de dimineaţă, tractoarele trecând pe uliţă şi el mergând la lucrat pământul".

 

Mulți dintre ei, fie că se priceau la abureli, fie că au văzut prea multe telenovele, au creat adevărate povestiri, demne de lacrimi în fața notelor la bac. "La început, Ion este sărac şi stabil din punct de vedera psihologic. Deşi era nebun după avere şi iubea pământul mai presus decât propria sa viaţă acesta nu recurge la gesturi extreme".

 

Din același registru fac parte și următoarele: "Relaţia dintre Ion şi Florica, deşi promiţătoare la început, se dovedeşte, în final, a fi un real eşec, deoarece fiecare sfârşeşte în braţele altcuiva, fiind condamnaţi la o iubire neîmpărtăşită", "George şi-a dorit-o pe Ana şi, nereuşind, s-a orientat către Florica" sau „În final, iubirea dintre Ion şi Florica nu supravieţuieşte testelor".

 

Bogăția perlelor născute din mințile sclipitoare ale învățăceilor din epoca Facebookului are în dotare și următoarele vorbe de duh: "Ion are un statut social sub-mediocru", "Ion este vânjos din punct de vedere fizic". Nici autorul romanului nu a fost iertat din lucrările elevilor: "Liviu Rebreanu s-a băgat într-o simbioză minunată cu viaţa satului, el scriind un roman extraordinar" .

 

Chiar dacă la citit au stat cam prost, elevii nu au ezitat totuși să contopească subiectele primite la simulări cu teoriile învățate de fiecare în "școala vieții". Fie că au făcut referite la bani, averi, respect și dușmani cert este că majoritatea lucrărilor au transformat romanul Ion într-o manea.

 

Printre cele mai răsărite perle în acest sens se numără: "Fiind un om violent, fără scrupule, ce şi-a bătut joc de Ana, Ion are în gândire doar banul şi averile", "Romanul Ion ne inspiră să ne respectăm mult mai mult unii între ceilalţi ca oameni, cu atât mai mult într-o relaţie" sau "În concluzie, romanul s-a sfârşit tragic, totul fiind o minciună şi romanul arătându-ne ce valori trebuie să avem noi ca om şi că tot ce primim de la viaţă bun sau rău trebuie să acceptăm aşa cum este".

 

BACALAUREAT 2014, PERLE DE LA ROMANA: 

 

"Ion se iubea cu Florica noaptea pentru ca ziua era prea cald"

"Ana era o femeie plictisitoare, nu stia sa-l atraga pe Ion si se lua mereu de el. Dar si el era prea obsedat sa lucreze pamantul, pentru ca era un taran in adevaratul sens al cuvantului si in plus avea si amanta''

"Daca aveau si ei un club in sat, un restaurant, ceva, sa se mai distreze poate ca nu se mai certau asa des si Ion nu ii mai facea felul."

Nici personajele lui Caragiale n-au fost intelese de toti liceenii. Unii il vad pe Dl Goe ca pe ''un copil fitzos cum sunt smecherasii de Dorobanti''. Altii il considera un model.

"Mie mi-a placut de dl Goe pentru ca era beton, frate, toate femeile alea din jurul lui stateau drepti cand deschidea el gura. Nu ca mama sa ma certe mereu''

''Eu cred ca personajele nu erau atat de proaste, dar autorul a vrut sa ne distreze pe noi cand ii citim lucrarea'', scrie un elev despre eroii din piesa ''O scrisoare pierduta''.

 

Perle bac la proba de română din 2013:

 

  • "Jurnalul e mai puţin bun când la 16 ani mama găseşte scrise lucruri personale, că am luat bătaie s-au de ce fete îmi place"
  • "Un jurnal e bine să ai ca să vezi cât de prost erai în trecut şi câte fete ţi-au mâncat bani"
  • "Jurnalul e acel ceva pe care îl uiţi în bancă la şcoală şi un coleg îl găseşte şi îl citeşte şi te compromite"
  • "Modelul meu în viaţă este Gigi Becali, în afară de faza cu puşcaria"
  • "Cătălin Botezatu este un model în viaţă pentru orice fiinţă pentru că el ia fete din viaţa reală şi le duce şi le îmbracă la Bucureşti şi pe unele chiar mai adânc în Europa"
  • "Pe lângă modelul meu în viaţă eu am şi modele în viaţă, care sunt animatoare, cu care mă înţeleg bine, cu unele merg chiar la ştrand, când nu sunt obosite noaptea după dans. Au o viaţă bună, deci aşa vreau să ajung şi eu"
  • "Eminescu minţea în poezi cu viziunea lui despre lume cu iubire, cu sentiment, cu pus de suflet în relaţie ce nu era el, nu era adevărat că am văzut şi la televizor că mergea şi prin locuri necurate şi că a murit de sifilis".
  • "Eu il iubesc pe Radu Mazare, pentru ca e baiat de viata si e foarte bun in politica. A dus fetele la vot in costum de baie si face Invierea pe plaja. L-am prins odata in club ametit si a dat noroc cu mine, nu s-a jenat."
  • "N-am model ca nu prea citesc. O sa am pana in sesiunea de toamna. Dar cred ca dati alt subiect."
  • "Am un var carciumar care este modelul meu. La el la bar vine si primarul si n-are treaba cu SANEPID-ul sau controale. Acum isi face terasa pe faleza. La el sunt numai bucati."
  • "Eu il iubesc pe Radu Mazare, pentru ca e baiat de viata si e foarte bun in politica. A dus fetele la vot in costum de baie si face Invierea pe plaja. L-am prins odata in club ametit si a dat noroc cu mine, nu s-a jenat."
  • "Modelul meu este Ilie Nastase, pentru ca nu ii pasa de gura lumii si s-a insurat de multe ori. Cand l-a suparat cineva i-a dat-o la temelie."
  • Sunt perfect conectati la prezentul care include actori politici, climat economic si mai ales episoade de can-can! Candidatii- cei mai mult majori, restul la un pas de majorat- si-au selectat modele reale, nu ca parintii lor- din carti. Argumentele sunt insa, de multe ori, cel putin surprinzatoare.
  • "As vrea sa ajung ca Steve Jobs, cel care a descoperit telefonul mobil (nu dau nume) si tableta. Pentru ca a fost inteligent si insistent a facut miliarde de dolari. Pacat ca a murit tanar, eu voi merge mai des pe la doctor. Si poate voi face si eu descoperiri importante, sunt pasionata de tehnologie."
  • "Eu il admir cel mai mult pe LOUIS AMSTRONG, primul om care a pasit pe luna. A avut curaj, pentru ca racheta putea sa explodeze cu o bomba pusa de rusi. De atunci, cand fac ceva important zis ca e un pas mare pentru mine. Dar daca pasul a fost facut intr-un studio de filmat, cum spun unii, nu-l mai vreau ca model."
  • "N-am model ca nu prea citesc. O sa am pana in sesiunea de toamna. Dar cred ca dati alt subiect."
  • "Eu il aleg pe Nelson Mandela pentru ca mi-a placut filmul cu Morgan Freeman. El a spus ca inchisoarea nu e asa rea, daca dupa aia scapi si esti fericit. Pacat ca am inteles ca moare."
  • "Modelul meu este tatal meu care este preot la parohia mare din centru. Il asculta toata lumea, are un program lejer si venituri bune. Imi plac si Papa Paul si Patriarhul, care fac biserici mari si oamenii sunt fericiti."
  • "Modelul meu de viata sunt eu insumi, lucrez ca ospatar la MAI si sunt foarte mandru. la ora 8 incepe nebunia, cu cafele, ceaiuri si de mancare la majoritatea din unitate.

 

Perle bac la proba de istorie:

 

  • "Nici nu ştiu care e treaba cu războiaele cu turci ruşi şi nemţi că ieu tot aud că unguri e obraznici şi ne fac probleme"
  • "Dacă nu era Mihai Viteazu să facă el România cu mânuţele lui cum l-a tăiat capu, şi bine la tăiat,  nu aveau ăştia ce să fure azi"
  • 'Ştefan cel Mare a bătut cel mai mulţi turci, era spaima Imperiului Austro-Otoman. A avut vreo 50 de războaie cu ei şi a fost 50-0. Numai când îl vedeau ăia şi deja începea să le sune apa în cap"
  • "Comuniştii erau terorişti, nu dădeau internet la oameni. Ei se bătea cu americanii, care lea dat la temelie, că avea mai multe bombe atomice"
  • "Statul român s-a născut pe cadavrele oamenilor simpli, ca mine şi ca tine, care au murit ca să avem noi unde să mergem azi la mall şi să spunem că România e o ţară de... mă scuzaţi puncte puncte"
  • "Sau bătut ani mulţi în al doilea război mondial şi sa-u mai şi săturat. Şi au zis să facă pace şi au puso diun tratat. Adio război"
  • "Uniunea Sovietică era un fel de Rusia de acum, mai măricică. Ea avea Armata Roşie, care era câtă frunză câtă iarbă, vorba poetului, iar noi otrăveam fântânile, ca să moară ei de sete înainte să ne arunce bombe în cap"
  • "Hoţomanii din Imperiul Otoman au belit Ţara Românească de tot ce avea ea mai de preţ. Aur, carne, copii tineri pe care îi furau şi îi învăţau să fie hoţomani de mici"
  • "România a trecut prin "criza orientală" la mijlocul secolului XIX pentru că a fost invadată de mici, bere şi manele din Turcia, care a vrut să termine cu România. Numai că românii nu sa împotrivit şi au câştigat războiu"
  • "România era implicată în tot felul de relaţii internaţionale aiurea prin lume cu diverşi dubioşi. Asta nu era bine, deoarece îşi bătea toţi joc de ea ca şi acuma"


Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.