Atenție, ASTĂZI nu ai voie să te speli pe cap Cine îşi spală părul de Florii o să ...

Publicat in Local 24 Aprilie 2016 3410 ori
Google+ WhatsApp
Atenție, ASTĂZI nu ai voie să te speli pe cap Cine îşi spală părul de Florii o să ...
Atenție, ASTĂZI nu ai voie să te speli pe cap Cine îşi spală părul de Florii o să ...

În duminica dinaintea Paştelui, Iisus Hristos a intrat în Ierusalim şi poporul l-a primit ca pe un împărat, cu ramuri de palmier şi de măslin, simbol al biruinţei. În amintirea acelei zile ducem, de Florii, la biserică, ramuri înmugurite de salcie. Se spune că acestea, după ce sunt sfinţite de preot, ne vor păzi casa de rele şi ne vor feri de boli.

 

 

Pe lângă obiceiul binecunoscut de a împodobi icoanele, ferestrele şi uşile cu ramuri sfinţite de salcie, la noi, la români, sunt încă vii multe alte tradiţii şi superstiţii legate de duminica Floriilor.

Cei botezaţi cu nume de floare îşi serbează azi onomastica, profitând de ultima dezlegare la peşte şi vin din postul Sfintelor Paşte. Preparatele din peşte sunt la mare cinste în această zi, când se consideră că au puteri vindecătoare şi că bolnavii care vor mânca din ele se vor înzdrăveni mai iute.

Creştinii ortodocşi merg la biserică pentru a asculta predica de Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, iar cei care încă nu s-au spovedit şi împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului se grăbesc să o facă în această zi, fiindcă o credinţă din popor le garantează că astfel li se va împlini orice dorinţă.

Urzicile nu mai sunt bune de mâncat

Anotimpul cald, “eliberat” de Sfântul Mare Mucenic pe 23 aprilie, prinde tot mai multă putere, aşa că urzicile şi-au trăit traiul, fac floare şi nu mai sunt bune de mâncat. Cine nu şi-a luat până acum doza de vitalitate din verdeţurile pişcătoare poate să spună adio acestui deliciu culinar până la anul. De aceea, duminica Floriilor este numită în popor şi “Nunta urzicilor”.

Femeile aerisesc casa, fetele îşi cheamă ursitul

Casa trebuie primenită, ca să fie în ton cu natura care se înnoieşte. Toate lucrurile trebuie curăţate temeinic şi scoase afară, în bătaia soarelui, inclusiv (sau în special) lucrurile din lăzile de zestre ale fetelor nemăritate – tradiţia spune că în felul acesta ele îşi cheamă ursitul.

După atâta zor, se simte nevoia unei băi, dar credincioşii trebuie să ţină minte că nu au voie să se spele şi pe cap: cine îşi spală părul de Florii o să albească peste noapte!

Tinerele se trezesc cu pomi împodobiţi la poartă

În zona Sibiului, fetele care găsesc, în zorii duminicii Floriilor, la poarta casei, un copac înfipt în pământ şi cu crengile împodobite cu panglici multicolore ştiu că aceasta este declaraţia de dragoste a unui băiat. Şi trebuie să ghicească cine este peţitorul.

Cei care s-au cununat anul anterior îmbracă iar haine de nuntă

În Oltenia există un al obicei vechi de Florii: cuplurile cununate în anul care a trecut îmbracă din nou straiele de nuntă şi merg la biserică, unde se spovedesc preotului, stând în genunchi pe un petic de pânză albă. Apoi merg la naşii de cununie şi la socrii mari şi mici, ca să-şi ceară iertare. Tradiţia este cunoscută drept “Iertarea de Florii” sau “Spovedania pe petic alb”.

Şi morţii trebuie cinstiţi!

În Moldova şi în Transilvania, gospodinele prepară plăcinte pe care le împart săracilor, pentru pomenirea sufletelor celor plecaţi în lumea de dincolo. Un alt obicei, răspândit în toată ţara, cere ca morţii să fie cinstiţi la cimitir: mormintele sunt curăţate, stropite cu apă sfinţită şi împodobite cu crenguţe sfinţite de salcie.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.