Marius Sersea: ”Nu mă tentează politica pentru că nu se pliază pe stilul meu”

Publicat in Interviul saptamanii 07 Ianuarie 2014 2630 ori
Google+ WhatsApp
Marius Sersea: ”Nu mă tentează politica pentru că nu se pliază pe stilul meu”
Marius Sersea: ”Nu mă tentează politica pentru că nu se pliază pe stilul meu”

Prefectul de Prahova, Marius Sersea, clarifică, într-un interviu acordat PH-online, zvonurile privind plecarea sa din această funcţie în favoarea unei funcţii la Finanţe. Totodată, el ne explică ce va înseamna punerea în aplicare a procesului de descentralizare şi vorbeşte despre obiectivele stabilite pentru anul în curs.

 


PH-online: Ce rol vor avea prefecturile în cadrul descentralizării? Se va diminua rolul pefectului?

 

Marius Sersea: După toate discuţiile purtate la nivel de minister, prefecturile vor rămâne şi va creşte rolul instituţiei prefectului privind gestionarea situaţiei de urgenţă. Desigur că o parte dintre deconcentrate vor trece la Consiliul Judeţean, care va avea şi coordonarea acestor structuri, dar mare parte din atribuţiile prefecturii privind legalitatea actelor emise de consiliile locale, judeţene, dispoziţiile de primar şi de la CJ vor rămâne. De asemenea, pe situaţii de urgenţă se va accentua rolul prefectului la nivelul unităţii administrativ teritoriale. Foarte important este să gestionăm aceste situaţii de urgenţă corespunzător pentru nu a afecta viaţa cetăţeanului.
Nu cred că este cazul să ne gândim că rolul prefectului va fi diminuat. S-a discutat şi din prisma regionalizării ce înseamnă prefectul. Este posibil să fie modelul francez unde pe regiune va fi prefect, iar pe judeţele care compun regiunea subprefect, este posibil să preia modelul din Franţa unde în judeţul cel mai mare va fi prefectul, prefectul de regiune, păstrând şi subprefect pe judeţ. În mod cert, exceptând aceste unităţi deconcentrate care pleacă spre Consiliul Judeţean, celelalte atribuţii ale Instituţiei Prefectului vor rămâne în continuare. Sunt probleme deosebite în special pe situaţii de urgenţă privind o mai bună coordonare a tuturor structurilor care se implică în aceste situaţii. Deci, nu văd o diminuare a rolului prefectului prin prisma descentralizării.

 

PH-online: Ce credeţi că va aduce bun această descentralizare?

 

M. S.: Practic, descentralizarea a avut ca principal obiectiv aducerea actului administrativ şi a deciziei administrative aproape de cetăţean pentru ca el să aibă partede un serviciu public cât mai aproape de el şi cât mai eficient. Nu cred că va fi o problemă care să afecteze cetăţeanul, ci cred că va avea un efect benefic în final.

 

PH-online: S-a tot vorbit despre demisia dvs din funcţia de prefect. Care este adevărul?

 

M. S.: E foarte important care va fi optica privind rolul prefectului în administraţia românească pentru că în cele discutate au fost stabilite chiar şi cu Asociaţia prefecţilor trei variante. Prima ar fi menţinerea rolului prefectului conform atribuţiunilor actuale, a doua ar fi întărirea acestor atribuţiuni şi a treia ar fi prefect politic. Deocamdată se merge pe varianta administrativă. În acest context, am luat decizia să rămân în continuare pe această funcţie pentru a continua acest proiect. Suntem angrenaţi şi la nivel naţional, pentru că avem o Asociaţie a prefecţilor şi fac parte din conducerea ei în calitate de vicepreşedinte. Deci, am renunţat la ideea să plec la Finanţe, pentru că acolo este funcţia mea de bază, continuând cele demarate la nivelul Instituţiei Prefectului judeţului Prahova.

 

PH-online: Cât de oportună ar fi varianta cu prefectul politic?

 

M. S.: Această varinată practic nu ar fi de neglijat, dar este nevoie de o analiză globală. Unii colegi din ţară împărtăşesc ideea cu prefect politic, alţii ideea cu prefect care să aibă un rol deosebit pe linie administrativă. Dacă luăm modelul francez, putem spune că varianta cu prefectul care are funcţie administrativă câştigă. Eu aş înclina în momentul de faţă spre un prefect cu rol administrativ mai mult.

 

PH-online: Aţi fost ”lansat” în spaţiul public, iar mulţi vă apreciază pentru ce faceţi. Vă tentează să intraţi în politică după ce veţi încheia mandatul de prefect?

 

M. S.: Nu mă tentează politica pentru că nu aceasta nu se pliază pe stilul meu, pe modul meu de a fi. Mai degrabă înclin spre o funcţie administrativă în continuare.

 

PH-online: Cum v-a schimbat această funcţie în cei aproape doi ani de mandat?

 

M. S.: Venind tot dintr-o funcţie publică, am constat că aici trebuie foarte multă seriozitate, să fii tot timpul dispus să lucrezi după program şi să ai o mai bună coordonare. Mi-am dat seama ce activitate intensă este la nivelul structurilor MAI unde uneori a trebuit să lucrăm zi şi noapte în perioade de alegeri, de situaţii de urgenţă... Mi-am dat seama că este foarte importantă şi crearea unui sistem de comunicare eficient la nivelul judeţului. Deci, această funcţie presupune mai multă implicare, o bună coordonare şi chiar uneori relaţii interpersonale bine definite, inclusiv între persoanele care compun Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

 

PH-online: Problema angajaţilor de la IPCUP a fost una dintre cele mai presante apărute în mandatul dvs. S-a rezolvat?

 

M. S.: Problema IPCUP-ului a fost într-adevăr una presantă pentru că a fost vorba în primul rând de oameni şi oameni care au lucrat într-un domeniu care a fost primordial pentru economia românească, cel al cercetării, utilaj petrolier şi industrie petrochimică. Problema s-a rezolvat prin preluarea specialiştilor de către Institutul de Cercetare Bucureşti. De când am preluat mandatul, am şi transmis ministerului de resort- Ministerul Economiei de care IPCUP aparţinea- datele privind această problemă. Ulterior, oamenii au fost preluaţi de Ministerul Educaţiei pentru soluţionarea problemei pentru că era păcat ca nişte oameni foarte buni pe domeniul lor să nu aibă de lucru şi să aibă salarii restante.

 

PH-online: Ce obiective aveţi pentru 2014?

 

M. S.: În primul rând, pe situaţii de urgenţă dorim să întărim această strucvtură, această colaboare la nivelul Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Inclusiv pe parte de dotări avem nişte proiecte foarte serioase. La nivelul Jandarmeriei am reuşit să îmbunătăţim dotările. La ISU, de asemenea, dorim să achiziţionăm nişte maini şenilate pentru a interveni în zone greu penetrabile pe zăpadă şi inundaţii pentru a salva vieţi. La nivelul judeţeului, ne-am propus să continuăm proiectul început în 2010 cu Camera de Comerţ şi Industrie pentru a atrage noi investitori în judeţul Prahova. Se pare că sunt semnale pozitive. Au fost foarte mulţi ambasadori, oameni de afaceri care şi-au manifestat interesul pentru judeţul nostru. Dorim să sprijinim foarte mult firmele care lucrează în industria chimică şi petrolieră pentru că se pare că există un interes deosebit în anumite zone ale globului pentru tradiţia judeţului în industria petrolieră. Foarte multe ţări şi-au manifestat opţiunea de a realiza relaţii bilaterale în domeniul industriei petroliere şi sperăm să le şi concretizăm. Avem această avangardă formată din SC Confind Câmpina şi Upetrom care deja au anumite contacte cu firme pe plan extern şi sperăm în revitalizarea activităţii. De asemenea, sunt proiecte de infrastructură foarte serioase la nivelul judeţului. Începe autostrada Comarnic-Braşov, se lucrează la pasajul suprateran de la Păuleşti care este foarte important. Deci, proiectele de infrastructură au un rol primordial în peisajul judeţului Prahova.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.