ADORMIREA MAICII DOMNULUI: De ce nu se spune "La mulţi ani" celor care poartă numele Sfintei Maria pe 15 august

Publicat in Eveniment 15 August 2016 1732 ori
Google+ WhatsApp
ADORMIREA MAICII DOMNULUI: De ce nu se spune "La mulţi ani" celor care poartă numele Sfintei Maria pe 15 august
ADORMIREA MAICII DOMNULUI: De ce nu se spune "La mulţi ani" celor care poartă numele Sfintei Maria pe 15 august

Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini pe data de 15 august, această zi fiind ziua în care se pomeneşte Adormirea Maicii Domnului sau, mai exact, trecerea sa în nefiinţă.

 

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare de tristeţe pentru creştini pentru că se cinsteşte moartea şi înaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer.

Conform tradiţiilor bisericeşti, pe data de 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sfântă Maria Mare nu se spune "La mulţi ani" celor care poartă numele sfintei.

Cei care poartă numele Sfintei Maria îşi vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfântă Maria Mică, respectiv la Naşterea Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare cunoscuta si sub numele de Sfanta Maria, are loc pe 15 august. Este una dintre cele mai importante sarbatori pentru crestinii din intreaga lume.

Adormirea Maicii Domnului se refera la moartea si inaltarea Ei cu trupul la cer, eveniment despre care nu se gasesc relatari in Sfintele Evanghelii ci doar in traditiile Bisericii. Evenimentul inaltarii Maicii Domnului la cer este tratat de cei patru parinti orientali – Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfantul Ioan Damaschin.

Uite care sunt traditiile si obiceiurile care au loc cu ocazia sarbatorii „Adormirea Maicii Domnului” sau „Sfanta Maria”:

1. Femeile merg la biserica pentru a pomeni mortii, rugandu-se pentru ei. Acestea trebuie sa duca obiecte de casa preotului pentru a le sfinti, dar si vinul si mancarea pe care le vor da la pomana mortului.

2. Incepand cu 15 august se pot face din nou programari de nunti in Biserica, pana in luna noiembrie, atunci cand incepe Postul Craciunului.

3. Oamenii lucreaza mai intens decat in toate lunile de vara pana pe 8 septembrie, la Sfanta Maria Mica, pentru ca roadele toamnei sa fie mai bogate.

4. In aceasta zi de sarbatoare, orice floare culeasa de pe camp sau de langa orice sant banal capata puteri tamaduitoare daca este pusa la o icoana cu Maica Sfanta.

5. Barbatii nu trebuie sa se scalde in ape curgatoare daca doresc sa aiba o soarta linistita.

6. In toate casele, usa de la intrare trebuie sa fie deschisa pe parcursul intregii zile. Se spune ca Fecioara Maria poate intra oricand in casele credinciosilor, pentru a le binecuvanta.

7. Traditia spune ca ziua de 15 august este cea mai indicata pentru angajarea paznicilor la vii.

8. Ziua Sfintei Maria este ultima in care se mai pot aduna plante de leac.

9. Daca in preajma acestei sarbatori infloresc trandafirii, vom avea o toamna lunga si calduroasa.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.