Mircea Cosma, la Chişinău: "La luptă pentru Patrie și pentru Unire!"

Publicat in Eveniment 28 Martie 2016 1764 ori
Google+ WhatsApp
Mircea Cosma, la Chişinău: "La luptă pentru Patrie și pentru Unire!"
Mircea Cosma, la Chişinău: "La luptă pentru Patrie și pentru Unire!"

Duminică 27 martie 2016, la 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Palatul Național din Chişinău, 1.700 de delegați din organizații neguvernamentale unioniste au votat formarea Sfatului Țării 2 și obiectivele ce trebuie parcurse pentru ca unirea Republicii Moldova cu România să aibă loc cel târziu în 2018.

 

Organizatorii acestui eveniment au fost Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Blocul Unității Naționale format din mai multe organizații non-guvernamentale din Republica Moldova, și intelectuali reprezentaţi de Forul Democratic al Românilor din Moldova, Uniunea Scriitorilor din Moldova şi o parte a membrilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

În sfatul ţării au fost alese 138 de persoane, printre care Mircea Druc (fost premier al Republicii Moldova), Nicolae Dabija – președintele Forumului Democratic al Românilor, Ion Ungureanu – actor și regizor, Alexandru Moșanu – istoric, Ion Negrei – istoric, celebrul compozitorul Eugen Doga, Arcadie Suceveanu – poet și jurnalist, Nicolae Botgros – violonist și dirijorul Orchestrei de muzică populară Lăutarii, Petru Hadârcă – actor și fost director al Teatrului Național, Petru Bogatu – scriitor și jurnalist etc.

La acest eveniment a participat o delegaţie a Consiliului Judeţean Prahova alături de alte delegaţii din ţară. Invitat să ia cuvântul preşedintele Mircea Cosma, a rostit: „La luptă pentru Patrie și pentru Unire! Am venit să vă propun câteva lucruri simple. Să încetăm războiul dintre români, războiul eroilor. Trăiască România de la Nistru până la Tisa. Să ne unim într-un singur stat. Pe teritoriile locuite de români, Mihai Vitează a creat un prim stat al românilor. Să mergem ca Mihai Viteazul să batem cu buzduganul și să zicem că acesta este pământul nostru și nu îl cedăm”. Totodată, Mircea Cosma i-a oferit lui Nicolae Dabija un buzgudan și o diplomă de excelență.

Cei 1.700 de delegați i-au investit pe membrii Sfatului Țării cu obiectivele ce trebuie atinse pentru unirea din 2018, obiective enumerate în Foaia de parcurs.

Lucrările Congresului Sfatul Ţării 2 s-au încheiat pe acordurile melodiei „Hora Unirii“, interpretată de Maria Sarabaş. Participanţii la Congres s-au alăturat Marşului Unirii, la care au participat peste 50.000 de persoane. Marşul a avut loc pe o distanţă de 4 km şi a fost cea mai mare manifestație de acest gen care a avut loc până acum la Chișinău.

Din delegaţia prahoveană prezentă la acest eveniment au făcut parte Ludmila Sfîrloagă, preşedintele Comisiei de Integrare Europeană, Popovici Elisabeta, consilier judeţean, Daniel Şepşi, consilier judeţean, Margarea Dinulescu, primarul comunei Izvoarele, Adina Mihalcea, viceprimarul comunei Ştefeşti, Diaconu Vasilică, primarul Comunei Măgulele, Dumitru Ionuţ, primarul Comunei Gorgota etc.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.