Se împlinesc 39 de ani de la CUTREMURUL din 1977. Când ar putea fi lovită România de un seism mare

Publicat in Eveniment 04 Martie 2016 981 ori
Google+ WhatsApp
Se împlinesc 39 de ani de la CUTREMURUL din 1977. Când ar putea fi lovită România de un seism mare
Se împlinesc 39 de ani de la CUTREMURUL din 1977. Când ar putea fi lovită România de un seism mare

Pe 4 martie se împlinesc 39 de ani de la cutremurul din 1977. Peste 1.500 de oameni au murit şi peste 11.000 au fost răniţi în minutul în care România s-a zguduit din temelii. Mărturiile supravieţuitorilor, singura înregistrare din timpul cutremurului şi teama că într-o zi tragedia s-ar putea repeta te îngrozesc. Zilele trecute, Primăria Capitalei a publicat lista actualizată a imobilelor încadrate în diferite clase de rism seismic şi potrivit documentului 181 de clădiri din Bucureşti sunt considerate pericol public în caz de cutremur.

 

Cutremurul din 1977 a fost un puternic cutremur care s-a produs la ora 21:22:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. 1.570 de oameni şi-au pierdut viaţa, din care 1.391 numai în București.

La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.

Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

Cutremurul s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în nord, s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg. În nord-estul Munteniei, sudul și centrul Moldovei, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, incluzând crăpături și fenomene de lichefiere a solului. Pe Valea Prahovei, au avut loc alunecări de teren

 

Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre marele cutremur care va lovi România. Seismologul spune că mai multe zone din ţară vor fi afectate. În cazul unei asemenea catastrofe, zeci de mii de locuinţe vor fi afectate, numărul total al victimelor ridicându-se la peste 6.000.

"Sunt fenomene pe care nu le putem prevedea, de aceea lucram într-un fel probabilist. Am spus ca viitorul mare cutremur va fi tot un cutremur de foarte mare adancime ca cel din '40. Dar asta nu inseamna ca va fi mai putin periculos ca ala din 4 martie, unde suprafata cutremurului din 4 martie a fost de 109 km, iar asta e cotat la 150 km. Acest cutremur prinde din nou partea din Munteania si Moldova pana la Iasi, iar Muntenia partea de SUD in special, dar depinde ce plan de faliere avea. Noi nu stim ce este la adancimea aia, pentru ca cele de mari adancime au loc la adancimi cuprinse intre 80 km pana la 200 km", a declarat laRomânia TV Mărmureanu.

În cazul unui cutremur de 7,6 pe Richter, aproape 2.000 de locuinţe s-ar prăbuşi şi peste 36.000 ar avea afectată structura de rezistenţă. Bilanţul sumbru apare dintr-o analiză a Ministerului de Interne.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.