Scandal la CAS Prahova. Numele şi adresele beneficiarilor de carduri de sănătate au fost făcute publice

Publicat in Eveniment 09 Ianuarie 2016 1130 ori
Google+ WhatsApp
Scandal la CAS Prahova. Numele şi adresele beneficiarilor de carduri de sănătate au fost făcute publice
Scandal la CAS Prahova. Numele şi adresele beneficiarilor de carduri de sănătate au fost făcute publice

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Prahova a fost amendată cu 8.000 de lei, după ce a publicat pe pagina sa de internet nu doar numele, ci şi adresele a zeci de mii de oameni. Oficialii instituţiei spun că au vrut doar să-i ajute pe asiguraţi să intre mai repede în posesia cardurilor de sănătate. Însă au ignorat că aveau nevoie de acordul celor în cauza ca să poată face publice adresele.

 

Soţul Loredanei Solomon nu a reuşit să intre în posesia cardului de sănătate anul trecut, când a fost după el la Ploieşti. Funcţionarii Casei judeţene de Asigurări de Sănătate i-au spus că documentul va fi trimis la Braşov, acolo unde locuieşte familia. Nu a ajuns, iar acum numele şi adresa soţilor Solomon apar pe lista asiguraţilor din Prahova care nu şi-au ridicat cardurile.

Nu mi se pare normal, absolut deloc să treacă adresele undeva public, trebuiau eventual să ne trimită o notificare acasă,” spune Loredana Solomon.

Aproape 20.000 de carduri de sănătate s-au întors la CAS Prahova, după ce Poşta nu i-a găsit pe beneficiari. Lista cu numele şi adresele celor care trebui să vină să-şi ia documentele a fost postată de circa jumătate de an pe site-ul Casei de asigurări, dar abia acum autorităţiule din domeniul protecţiei datelor au fost sesizate.

Am considerat faptul că, atâta timp cât până şi într-o carte de telefon, alături de nume este trecută şi adresa, am considerat că nu este chiar atât de grav,” explicăSimona Mihai, preşedinte CAS Prahova.

Alina Săvoiu - şef birou juridic din cadrul ANSPDCP: „Regula este că aceste date personale se pot dezvălui cu consimţământul persoanelor respective sau dacă există o prevedere legală care abilitează instituţia publică respectivă să facă această dezvăluire.”

Vasile Ciurchea - preşedintele CNAS: „Ceea ce nu a fost în regulă a fost adresa posesorilor de card, afişată pe site. Motiv pentru care instituţia responsabilă cu supravegherea datelor personalor a aplicat o amendă de 8.000 de lei Casei Prahova.”

Din vară, de la publicarea listei pe site-ul CAS Prahova, mai bine de jumătate dintre cei vizaţi au venit să-şi ia cardurile de sănătate.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.