Adio invatamant superior gratuit. Universitatile de stat, PRIVATIZATE

Publicat in Eveniment 05 Ianuarie 2015 562 ori
Google+ WhatsApp
Adio invatamant superior gratuit. Universitatile de stat, PRIVATIZATE
Adio invatamant superior gratuit. Universitatile de stat, PRIVATIZATE

Universitatile de stat din Romania ar putea fi privatizate, iar viitorii studenti isi pot lua adio de la invatamantul superior gratuit, avertizeaza prof. univ. Anton Hadăr, presedintele Federatiei Nationale Sindicale Alma Mater.

 

Aceasta schimbare radicala ar putea surveni in baza unei directive europene, pentru adoptarea careia se fac presiuni in interiorul UE. Astfel, in cazul in care Uniunea Europeana va impune privatizarea universitatilor, "locurile la buget" vor fi aproape inexistente, iar studiile superioare vor deveni un lux pe care si-l vor permite cei cu posibilitati financiare peste medie sau cei dispusi sa faca imprumuturi la banca pentru studii.

"În urmă cu o lună am fost la Viena la o dezbatere la care au participat toate ţările din Uniunea Europeană şi concluzia a fost că se doreşte o privatizare masivă a universităţilor de stat şi doar în cazuri rare să mai fie acordate burse de la stat. Mai degrabă vor un sistem de sprijinire a tinerilor prin credite. Intenţia ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană este ca, odată învăţământul privatizat, să se facă un clasament al tuturor universităţilor din Europa şi, în acest fel, atractivitatea universităţilor valoroase ale Europei să crească", a declarat prof. dr. ing. Anton Hadăr, pentru ziarulring.ro.

Totodata  numarul de studenti este in continua scadere, consecinta a dezinteresului tinerilor pentru studii superioare, dar si a numarului redus de absolventi de liceu ce reusesc sa ia examenul de Bacalaureat. Acest fapt pune Universitatile in pericol de faliment.

"S-ar putea ca trecerea aceasta spre privat să fie făcută din motive de forţă majoră, din lipsă de candidaţi. Ar fi păcat ca universităţi de tradiţie să intre pe mâna unor afacerişti şi să asistăm la o prăbuşire a acestora. În momentul de faţă, universităţile din Europa sunt în dificultate, una dintre cauze fiind şi faptul că nici pe afară tinerii nu mai sunt atât de doritori să facă studii superioare", a mai precizat Anton Hadăr.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.