Administratori de firme, trimişi în judecată de DNA Ploieşti pentru fraude cu fonduri europene

Publicat in Eveniment 02 Octombrie 2014 1493 ori
Google+ WhatsApp
Administratori de firme, trimişi în judecată de DNA Ploieşti pentru fraude cu fonduri europene
Administratori de firme, trimişi în judecată de DNA Ploieşti pentru fraude cu fonduri europene
Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au trimis în judecată doi foşti administratori de firme pentru fraude cu fonduri europene destinate subvenţiilor în agricultură, aceştia recunoscându-şi vinovăţia. 

 

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de Cristian Oprea şi fiul acestuia, George Ionuţ Oprea, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor concurente de folosire sau prezentare, cu rea credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene; fals în declaraţii. 

DNA susţine că, la data de 5 martie 2010, Cristian Oprea, deşi nu mai deţinea nicio calitate în cadrul societăţii comerciale pe care soţia sa o cesionase încă din decembrie 2009, cu intenţie, a întocmit, a semnat şi a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Buzău, în numele firmei respective, cererea unică de plată pe suprafaţă şi declaraţia cu suprafeţele de teren pentru care se solicită sprijin nerambursabil. 

Potrivit procurorilor, acesta a solicitat ajutor nerambursabil pentru 267,30 ha, din care suprafaţa de 102,76 ha, asupra căreia nu mai deţinea un drept legal de folosinţă, situată pe raza comunei Fulga, judeţul Prahova, aparţinea unei alte societăţi comerciale. 

La data de 5 noiembrie 2010, George Ionuţ Oprea (fiul lui Cristian Oprea), cu intenţie, a prezentat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Buzău, o cerere prin care prelua exploataţia agricolă de la societatea comercială reprezentată de mama sa, deşi aceasta nu mai deţinea nicio calitate în cadrul firmei. 

De asemenea, el a preluat şi un contract pe care l-a semnat şi prin care se atesta, în mod nereal, preluarea în arendă de către societatea sa a suprafeţei de teren de 102,76 ha, situată din comuna Fulga, judeţul Prahova. 

Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a unui sprijin nerambursabil de 55.335 lei, din care 33.106 lei fonduri europene (în cadrul schemei de plată unice pe suprafaţă din Fondul European pentru Garantare în Agricultură), iar 22.229 lei din bugetul de stat (din schema de plată naţională directă complementară, decuplată de producţie din bugetul naţional). 

În prezenţa avocaţilor, cei doi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor şi sunt de acord să execute următoarele pedepse: Cristian Oprea - 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani; George Ionuţ Oprea - 2 ani şi o lună închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. 

De asemenea, cei doi au acceptat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Buzău s-a constituit parte civilă în dosar. 

În vederea recuperării prejudiciului s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ale lui George Ionuţ Oprea. 

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Buzău.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.