Prahova: 13 de animale cu "boala limbii albastre" au murit. Suntem pe primul loc, dupa numarul deceselor

Publicat in Eveniment 02 Septembrie 2014 1320 ori
Google+ WhatsApp
Prahova: 13 de animale cu "boala limbii albastre" au murit. Suntem pe primul loc, dupa numarul deceselor
Prahova: 13 de animale cu "boala limbii albastre" au murit. Suntem pe primul loc, dupa numarul deceselor

Un număr de 21 de animale au murit după ce au fost afectate de "boala limbii albastre", iar 198 suferă de această afecţiune, dintr-un total de 1.613 milioane de animale ce prezintă acest risc în cele şase judeţe în care există focare. Acesta este cel mai recent bilanţ prezentat, marţi, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), informează Agerpres.
 
 
 
Animalele care au murit sunt din judeţele Prahova, Buzău, Vrancea şi Gorj.
 
 
Focare s-au înregistrat în 44 de comune din judeţele Buzău, Vrancea, Argeş, Gorj, Vâlcea şi Prahova, iar efectivele de animale receptive la boală din aceste zone se ridică la 1.613.384.
 
 
Judeţele cele mai afectate sunt: Buzău - 82 de animale din 18 comune şi cinci decese, Prahova - 60 de animale din 11 comune şi 13 decese, Gorj - 30 de animale din nouă comune şi un animal mort.
 
 
Pe 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de "Boala limbii albastre" (Bluetongue) în România, în judeţul Buzău.
 
 
Boala este produsă de un virus, care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, şi nu prin contact direct între animale. 
 
 
Afecţiunea, potrivit ANSVSA, nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.
 
 
Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.
 
 
Pe 31 august, Ministerul Agriculturii din Iordania a anunţat că a interzis importurile de ovine şi bovine din România, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a raportat că aici au fost depistate recent cazuri de maladie a limbii albastre.
 
 
România este al doilea mare exportator de carne către Iordania, iar Regatul importă anual de la noi circa 400.000 de ovine şi bovine.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.