Consiliul Judetean Prahova - Bustul regelui Decebal va fi dezvelit, maine, in Puchenii Mari

Publicat in Eveniment 19 August 2014 2122 ori
Google+ WhatsApp
Consiliul Judetean Prahova - Bustul regelui Decebal va fi dezvelit, maine, in Puchenii Mari
Consiliul Judetean Prahova - Bustul regelui Decebal va fi dezvelit, maine, in Puchenii Mari

Reprezentantii autoritatilor locale si judetene vor participa, miercuri, 20 august, la dezvelirea oficiala a bustului regelui Decebal, in localitatea Puchenii Mari.

 

 

Evenimentul este programat sa inceapa la orele 18, statuia ce urmeaza a fi descoperita fiind amplasata in zona Primariei Puchenii Mari.

 

Diurpaneus (supranumit Decebal, dek = a onora, balos = puternic), a fost regele dacilor între anii 87-106.

 

Statul centralizat dac s-a aflat la apogeul puterii sale sub regele Decebal. Desi mai restrans ca arie geografica decat teritoriul stapanit de regele Burebista (82-44 i.Hr.) - cuprinzand Transilvania, Banatul, Oltenia, centrul si sudul Moldovei, noul stat era mai puternic si mai bine organizat. Limitele statului dac in timpul lui Burebista (82-44 i.Hr.) au fost: in nord, Carpatii Padurosi; in est, Pontul Euxin; in sud, muntii Haemus (Muntii Balcani); in vest, Dunarea Mijlocie. Progresele inregistrate in acest timp de societatea dacica erau multiple si importante: o populatie numeroasa si grupata in jurul multor davae in care pulsa o vie activitate economica, legaturi comerciale cu lumea greco-romana, o cultura infloritoare cu puternice elemente originale.

 

Regele Decebal a purtat mai multe razboaie cu romanii, care ii vor recunoaste abilitatile militare si politice. La inceputul secolului III, la aproape 150 de ani de la afirmarea lui Decebal, istoricul roman Dio Cassius facea regelui dac urmatorul portret elogios:

 

Era foarte priceput in ale razboiului si iscusit la fapta, stiind sa aleaga prilejul pentru a-l ataca pe dusman si a se retrage la timp. Abil in a intinde curse, era viteaz in lupta, stiind a se folosi cu dibacie de o victorie si a scapa cu bine dintr-o infrangere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.