Atenţie, turisti! VIPERE în Retezat şi Parâng!

Publicat in Eveniment 13 August 2014 Actualizat: 13 August 2014 2267 ori
Google+ WhatsApp
Atenţie, turisti! VIPERE în Retezat şi Parâng!
Atenţie, turisti! VIPERE în Retezat şi Parâng!

 

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia asupra prezenţei viperelor în masivele Retezat şi Parâng, precizând, totodată, că acestea nu atacă omul decât dacă sunt provocate sau turiştii calcă accidental pe ele.


În această vară, un bărbat a fost muşcat de o viperă în apropierea cabanei Pietrele, din Retezat, dar victima a scăpat fără complicaţii.

"În 99% din situaţii, muşcăturile de viperă sunt cauzate de curiozitatea umană. Vipera nu atacă, ea doreşte să se apere. De aceea, turiştii trebuie să fie atenţi pe unde calcă, să aibă un băţ cu care să lovească tufişurile şi să fie încălţaţi cu ghete de munte" a declarat miercuri şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, potrivit Agerpres.

O creştere a populaţiei de vipere a fost observată în zona Roşiile, sub vârful Parângul Mare, la circa 2.000 de metri altitudine, însă turiştii le văd mai puţin pentru că reptilele nu stau pe potecile traseelor de munte.

"Viperele sunt prezente în toate zonele montane, însă în ultima perioadă s-au înmulţit în zona Roşiile. Săptămâna trecută, o viperă a muşcat o oaie în această zonă, dar alte cazuri de muşcături nu au fost semnalate în Parâng", a menţionat şeful Salvamont Petroşani, Dumitru Bârlida.

Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, în această vară şase persoane au ajuns la spital acuzând muşcături de şerpi, în trei dintre cazuri fiind vorba de vipere. Două dintre victimele la care a fost confirmată muşcătura de viperă s-au prezentat la spitalul din Deva, iar una la spitalul din Haţeg. În toate cazurile de muşcături de viperă a fost administrat ser antiviperin, iar bolnavii au trecut cu bine peste acest episod.

"Cu excepţia spitalelor din oraşele Lupeni şi Brad, toate celelalte spitale din judeţul Hunedoara au stoc de ser antiviperin. Acest lucru a fost transmis Serviciului de Ambulanţă şi SMURD, astfel încât echipajele de prim ajutor să ştie unde trebuie duşi bolnavii muşcaţi de vipere", a afirmat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, dr. Cecilia Birău.

În cazul unor muşcături de şerpi, victimele sau cei care le însoţesc sunt sfătuiţi să sune la numărul de urgenţă 112 pentru a primi indicaţiile necesare, preluate de echipajele de prim-ajutor şi transportate la spital.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.