Preţul energiei electrice va scădea cu 3% în medie pentru firme de la 1 iulie

Publicat in Eveniment 27 Iunie 2014 1959 ori
Google+ WhatsApp
Preţul energiei electrice va scădea cu 3% în medie pentru firme de la 1 iulie
Preţul energiei electrice va scădea cu 3% în medie pentru firme de la 1 iulie

Electricitatea plătită de consumatorii industriali va scădea cu 3% în medie de la 1 iulie, în timp ce preţul pentru consumatorii casnici nu va fi modificat, a declarat, miercuri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prezent la Forumul Energetic Regional FOREN 2014.

 

 'Pentru consumatorii casnici nu va fi nicio creştere de preţ. Pentru consumatorii industriali va fi o scădere de 3% în medie, în funcţie de tipul de consumatori. Pentru marii consumatori, ieftinirea va fi de chiar 4,5%', a spus Havrileţ.

 

El a explicat faptul că taxa pe stâlp plătită de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar fi trebuit să scumpească energia cu 1,2 - 1,5%, însă majorarea a fost compensată de reducerea taxei de cogenerare.

 

'De la 1 iulie, consumatorii casnici au un coş de energie format din 30% energie de pe piaţa liberă şi 70% din piaţa reglementată, de la Nuclearelectrica şi Hidroelectrica. Am recunoscut taxa pe stâlp în tarife doar pentru 70% din consum, ceea ce a generat o creştere de 1,2 - 1,5% pentru casnici. Această creştere a fost însă anulată de faptul că bonusul pentru cogenerarea de înaltă eficienţă a scăzut cu 10 lei pe MWh, de la 18,4 lei pe MWh, de la 1 iulie', a precizat preşedintele ANRE.

 

Totodată, ponderea de 30% care vine din piaţa liberă are un preţ mai mic, întrucât pe bursă energia s-a ieftinit, a mai arătat Havrileţ.

 

Întrebat dacă populaţia şi-a recuperat prejudiciul în urma dublei facturări a certificatelor verzi în 2012-2013, el a răspuns: 'Din calculele noastre, facturarea eronată făcută de furnizori privind certificatele verzi la ora actuală este recuperată în proporţie de 75-80%, iar restul se va recupera până la sfârşitul acestui an'.

 

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2017.

 

Pentru consumatorii industriali, piaţa a fost deja liberalizată la 1 ianuarie 2014.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.