Protecţia Consumatorului CERE RETRAGEREA de pe piaţă a uleiului "BUNICA". Vezi ce nereguli grave s-au găsit

Publicat in Eveniment 13 Iunie 2014 1953 ori
Google+ WhatsApp
Protecţia Consumatorului CERE RETRAGEREA de pe piaţă a uleiului "BUNICA". Vezi ce nereguli grave s-au găsit
Protecţia Consumatorului CERE RETRAGEREA de pe piaţă a uleiului "BUNICA". Vezi ce nereguli grave s-au găsit

Conducerea Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor îi acuză pe producătorii "Untdelemnului de la Bunica pentru Prăjit" de practici comerciale incorecte şi cer retragerea de pe rafturile magazinelor a acestuia. APC consideră că îndemnul de a folosi uleiul la prăjiri repetate ne pune în pericol sănătatea şi încalcă legea.

 

 

 

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC), a solicitat Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să retragă de la comercializare "Untdelemnul de la Bunica pentru Prăjit".

 

"Pe eticheta acestui ulei, fabricat de Expur SA, scrie că «amestecul unic de uleiuri de floarea-soarelui conferă untdelemnului rezistenţă la prăjit până la 6-8 utilizări repetate». Experţii APC România consideră că această menţiune influenţează comportamentul de consum al majorităţii consumatorilor, constituind totodată o ameninţare la adresa sănătăţii celor care ţin cont de această recomandare. Utilizarea repetată a uleiului de floarea-soarelui pentru pregătirea alimentelor prin prăjire generează substanţe toxice şi cancerigene, precum acroleina, acrilamida etc. Astfel, vă solicităm să luaţi măsurile administrative necesare pentru retragerea acestui produs de pe piaţă", se arată în sesizarea APC către instituţiile statului, potrivit ziarulring.ro.

 

Răspunsul producătorului: "Am făcut un studiu în departamentul nostru"

 

"În fapt, singurul de la care am primit un răspuns până acum este Expur SA, în care ne spune că în departamentul de cercetare s-a făcut un studiu în 2012 pe care îl va publica săptămâna viitoare pe site. Dar, pentru noi, acesta nu este elocvent pentru că asemenea studii trebuie făcute de terţi, nu de producători. Cei de la Expur ne propun şi o schimbare a etichetării în care, ca noutate, pe lângă recomandarea de a răci, filtra şi păstra uleiul după utilizare în vase acoperite, apare şi sugestia de a-l feri de lumină. Dar eu mă întreb: această utilizare repetată pentru ce produs este valabilă că, dacă prăjesc peşte sau carne, nu pot să folosesc uleiul ăla de opt ori, Doamne fereşte! Uleiul ăla se arde, rămân resturi acolo. Şi acum referitor la filtrare: ce filtru folosesc, că aici e un întreg proces tehnologic? Noi o să facem o sesizare şi la ANPC, pentru că o considerăm practică comercială înşelătoare", a declarat pentru ziarulring.ro Costel Stanciu, preşedintele APC.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.