Sistemul public de sănătate se modifică de la 1 iunie. De ce servicii GRATUITE beneficiază asiguraţii

Publicat in Eveniment 22 Mai 2014 2625 ori
Google+ WhatsApp
Sistemul public de sănătate se modifică de la 1 iunie. De ce servicii GRATUITE beneficiază asiguraţii
Sistemul public de sănătate se modifică de la 1 iunie. De ce servicii GRATUITE beneficiază asiguraţii

Asiguraţii cu vârsta de până în 39 de ani vor trebui să se prezinte la medicul de familie o dată la 3 ani, iar cei de peste 40 de ani, anual, începând cu 1 iunie, conform unei Hotărâri de Guvern, prin care au fost reglementate pachetele de servicii medicale, minimal şi de bază, precum şi Contractul-cadru în sănătate valabil în perioada 2014-2015. De servicii medicale gratuite vor beneficia şi persoanele neasigurate în sistemul public de sănatate, dar tipul şi numărul acestor servicii este mult mai redus, comparativ cu al celor asiguraţi.

 
 
 

Pachetele de servicii medicale, minimal si de baza, si Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 - 2015 au fost aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 400/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr 366 din data de 19 mai 2014, care urmeaza sa intre in vigoare la data de 1 iunie, scrie avocatnet.ro.

 

Pachetul de servicii medicale de baza este destinat persoanelor asigurate, care platesc contributia de sanatate, iar cel minimal este valabil pentru cele neasigurate. Astfel, in pachetul minimal intra doar cateva servicii medicale care tin de urgentele medicale, sarcina, imunizari ori vaccinari. In schimb, pachetul de baza, fata de cel minimal, include mult mai multe servicii si se adreseaza tuturor celor asigurati in sistemul public de sanatate.

 

Asiguratii vor beneficia de vizite la medic diferentiat, in functie de varsta

 

Toate persoanele cu varsta intre 18 si 39 ani, dar fara simptome de boala si care sunt asigurate in sistemul public de sanatate, trebuie sa se prezinte o data la 3 ani la medicul de familie, iar cele de peste 40 ani, anual, conform HG 400/2014.

 

In urma acestor vizite, medicul de familie va evalua expunerea la factorii de risc, pe care o va finaliza prin completarea riscogramei pentru grupa de varsta si sex corespunzatoare fiecarei persoane. Astfel, pentru persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 ani depistate cu risc inalt, consultatiile preventive de evaluare vor fi acordate anual.

 

In plus, medicii de familie pot sa acorde la domiciliul asiguratilor maximum 21 de consultatii/luna, per medic cu lista proprie de persoane asigurate inscrise, dar nu mai mult de 3 consultatii/zi.

 

De asemenea, optional, medicii de familie le vor putea oferi, exclusiv asiguratilor de pe lista proprie, urmatoarele serviciile medicale aditionale:

 

-efectuare si interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate;

-ecografie generala, abdomen si pelvis.

 

Pe langa cele mentionate, medicii de familie vor putea face consultantii si pune diagnostice prin sistemele de telemedicina rurala dezvoltate de Ministerul Sanatatii. Tipurile de servicii care pot fi furnizate prin sisteme de telemedicina sunt ecografia generala si EKG-ul standard.

 

De asemenea, medicii de familie sunt obligati sa ofere asiguratilor si cateva servicii de suport. Mai exact, ei trebuie sa le elibereze, la cerere, urmatoarele documente: concediu medical, bilete de trimitere, prescriptii medicale - certificat medical constatator al decesului - cu exceptia situatiilor de suspiciune care necesita expertiza medico-legala, conform prevederilor legale - scutiri medicale pentru copii in caz de imbolnaviri, acte medicale necesare copiilor aflati in plasament din cadrul sistemului de asistenta sociala si protectia copilului, documente medicale eliberate pentru copii, solicitate la intrarea in colectivitate.

 

In cazul consultatiilor de specialitate, si in 2014 - 2015, exact ca si pana in prezent, acestea vor fi acordate asiguratilor numai pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate, doar daca asiguratul a avut biletul de trimitere initial eliberat de medicul de familie si numai in conditiile in care medicul trimitator se afla in relatie contractuala - contract sau conventie - cu casa de asigurari de sanatate. Fac exceptie de la prevederile anterioare cazurile de urgenta medico-chirurgicala, serviciile de planificare familiala care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriu.

 

Potrivit reglementarilor aplicabile din 1 iunie, pentru acelasi episod de boala acuta/subacuta/acutizari ale bolilor cronice, fiecare asigurat are dreptul la maximum 3 consultatii, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului si a evolutiei cazului.

 

Ce analize medicale iti poti face gratuit, daca esti asigurat

 

Pachetul de servicii medicale de baza in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice cuprinde, printre altele, urmatoarele tipuri de analize de laborator:

 

-hemoleucograma completa,

-determinarea timpului de coagulare a sangelui,

-creatinina serica,

-glicemie,

-colesterol seric total,

-testare HIV la gravida,

-exudat faringian,

-urocultura,

-coprocultura.

 

In plus, asiguratii vor beneficia gratuit si de urmatoarele tipuri de investigatii:

 

-examen radiologic cranian standard,

-radiografie de membre,

-radiografie retroalveolara,

-radiografie panoramica,

-mamografie in doua planuri/pentru un san,

-ecografie generala (abdomen si pelvis),

-EKG,

-ecocardiografie,

-RMN.

 

Asiguratii vor beneficia de analizele de laborator si de investigatiile mentionate mai sus, conform unor norme care urmeaza sa fie emise in perioada urmatoare.

 

Toti asiguratii au dreptul si la servicii de medicina dentara

 

Conform pachetului de servicii medicale dentare de baza, asiguratii pot beneficia de:

 

-tratamentul cariei simple,

-tratamentul gangrenei pulpare,

-extractii ale dintilor;

-proteza acrilica mobilizabila pe arcada; se acorda o data la 10 ani;

-aparate si dispozitive utilizate in tratamentul malformatiilor congenitale;

-slefuirea in scop ortodontic/dinte;

-sigilarea dintelui o data la 2 ani;

-pansament calmant/drenaj de canal;

-tratamentul paradontitelor apicale cu anestezie prin infiltratie;

-inflamarea dintelui, dar nu in stare cronica;

-tratamentul afectiunilor parodontiului cu anestezie prin infiltratie;

-chiuretaj alveolar si tratamentul hemoragiei; nu este decontat de CAS, daca se efectueaza in aceeasi sedinta in care a fost extras dintele;

-extragerea dintilor de minte la copii;

-reducerea luxatiei articulatiei temporo-mandibulare;

-reparatia protezei pentru un an;reparatia aparatului ortodontic.

 

Serviciile de medicina dentara prevazute in pachetul de baza pot fi efectuate de oricare dintre medicii dentisti, cu exceptia reparatiei aparatului ortodontic, care se acorda numai de medicii de specialitate in ortodontie si ortopedie dento-faciala.

 

In plus, prin pachetul de servicii medicale de baza, asiguratii vor beneficia anual de o consultatie gratuita la medicul dentist, care include modelul de studiu, controlul oncologic si igienizarea.

 

Copiii vor beneficia de consultatii periodice active

 

Potrivit HG nr 400/2014, copiii asiguratilor vor beneficia de consultatii periodice active, cu rol de preventie, in ceea ce priveste:

-cresterea si dezvoltarea;

-starea de nutritie si practicile nutritionale;

-depistarea si interventia in consecinta pentru riscurile specifice grupei de varsta/sex.

 

Aceste consultatii se vor acorda dupa cum urmeaza:

-la externarea din maternitate si la o luna, la domiciliul copilului;

-la 2, 4, 6, 9, 12,15, 18, 24 si 36 de luni;

-o data pe an, de la 4 la 18 ani.

 

In plus, tot pentru preventie, femeile insarcinate, atat cele asigurate, cat si cele neasigurate, vor fi luate in evidenta in primul trimestru. In plus, ele vor fi supravegheate, lunar, din luna a 3-a pana in luna a 7-a, dar, de doua ori pe luna, din luna a 7-a pana in luna a 9-a inclusiv. Apoi, lehuza beneficiaza de vizite in urmatoarea luna de la nastere.

 

"In cadrul supravegherii gravidei se face si promovarea alimentatiei exclusive la san a copilului pana la varsta de 6 luni si continuarea acesteia pana la minimum 12 luni, testare pentru HIV, hepatita de etiologie virala cu virus B si C, precum si consiliere pre si post testare HIV si lues a femeii gravide", se mai mentioneaza in HG 400/2014.

 

Mai multe amănunte aici.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.