La Curtea de Apel Ploiesti, Primaria Capitalei incearca ultima cale de a se opune obligatiei de demolare a “Cathedral Plaza”

Publicat in Eveniment 19 Mai 2014 1732 ori
Google+ WhatsApp
La Curtea de Apel Ploiesti, Primaria Capitalei incearca ultima cale de a se opune obligatiei de demolare a “Cathedral Plaza”
La Curtea de Apel Ploiesti, Primaria Capitalei incearca ultima cale de a se opune obligatiei de demolare a “Cathedral Plaza”

Afaceristii straini de la SC Millenium Building Development SRL - care au ridicat ilegal in inima Capitalei un turn de 22 de nivelela doar 8 metri de zidurile Catedralei Romano Catolica Sf. Iosif (monument istoric pus in pericol de imensa constructie) – incearca marea cu degetul.

 

 

 

Anul trecut, Primaria Capitalei a fost somata prin executor judecatoresc BEJA Gont Panait sa puna in executare sentinta civila irevocabila a Tribunalului Dambovita nr. 2520/28.06.2012 prin care s-a dispus obligarea primarului „sa emita decizia privind desfiintarea constructiei realizata fara autorizatie de construire legala” si „obligarea la luarea tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara”. Edilii Bucurestiului au atacat cu contestatie in anulare aceasta sentinta irevocabila, pe motiv ca Tribunalul Dambovita ar fi incaltat “competenta generala a instantelor de judecata” atunci cand a obligat municipalitatea sa purceada la demolarea turnului de 20 de nivele. Problema principala a Primariei este gasirea fondurilor pentru demolarea cladirii, care este de ordinul milioanelor de euro, insa legea indica faptul ca in asemenea cazuri, demolarea se face pe cheltuiala proprietarului care a ridicat ilegal o constructie.

 

Un recurs tardiv este considerat un recurs care nu exista – motivul respingerii contestatiei in anulare la fond

 

Revenind la contestatia in anulare a Primaria Capitalei, aparata de SCA Zamfirescu, Racoti & Partners, formulata impotriva deciziei irevocabile a Tribunalului Dambovita nr. 2520/28.06.2012 care a obligat la demolare, aceasta a fost respinsa ca inadmisibila de catre judecatoarea Monica Danciu, de la Tribunalul Dambovita – Sectia a II-a civila, prin sentinta nr. 288/21 februarie 2014 (dosar 5661/120/2013. Instanta a aratata ca in cauza initiala, Primaria Capitalei a formulat un recurs tardiv, in care nici macar nu a invocat motivele pe care si-a bazat contestatia in anulare, si a argumentat ca “...jurisprudenta este constanta in a aprecia contestatia in anulare ca inadmisibila, in cazul in care recursul a fost respins ca tardiv, deoarece ar insemna sa se eludeze interdictia prevazuta de art. 317 alin. 1 Cpc. Aceasta distinctie este justificata intrucat un recurs tardiv este socotit ca nu exista”. In dosarul in care s-a decis respingerea contestatiei in anulare, Tribunalul Dambovita a decis anterior si respingerea cererii de suspendare a executarii deciziei de demolare din 2012, ca fiind neintemeiata.

 

In recursul declarat de Primaria Capitalei, aceasta a cerut Curtii de Apel Ploiesti suspendarea sentintei din 2012 a Tribunalului Dambovita de obligare la demolare, pana la solutionarea recursului si admiterea acestuia, si in principal casarea sentintei irevocabile a Tribunalului Dambovita din 2012.

 

Desi, juridic, nu exista nicio sansa, in litigiul soldat cu zeci de dosare, dintre Arhiepiscopia Romano Catolica si constructorii turnului de la SC Millenium Building Development SRL, a existat un episod tris pentru justitia romana, petrecut la Curtea de Apel Ploiesti. Inaintea obligarii Primariei Capitalei la trecerea la demolarea turnului, in februarie 2009, Tribunalul Dambovita a decis anularea autorizatiei de construire emisa de primarul Andrei Chiliman - Primaria Sectorului 1 pentru afaceristii de la Millenium Building Development SRL.Insa, in iunie 2009, in recurs, Curtea de Apel Ploiesti “a intors-o ca la Ploiesti”, a admis recursul firmei Millenium si a respins actiunea Arhiepiscopiei, care solicitase anularea autorizatiei de construire. Decizia CA Ploiesti a fost irevocabila, dar in revizuire unde cauza a fost stramutata intr-o zona din afara celei de influenta al articanilor turnului Millenium, hotararea a fost desfiintata de Curtea de Apel Suceava. Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano Catolice au oferit presei,in 2009,numele celor trei judecatori de la CAPloiesti: Alexandrina Urleteanu, Valentin Nita si Maria Pohoata, despre care au conchis ca "vor ramane pentru multa vreme in cartea neagra a istoriei Bucurestiului". Arhiepiscopia i-a acuzat pe cei trei magistrati ca au inchis ochii la "sirul lung de ilegalitati si infractiuni comise timp de zece ani de catre reprezentanti de varf ai autoritatilor statului" pentru a ingenunchia adevarul unor "grupuri de interese", care au folosit "case mari de avocatura, cu relatii pana la varful Ministerului Justitiei si a altor foruri" si a informat opinia publica asupra faptului ca turnul “Cathedral Plaza”, ridicat la doar opt metri distanta de Catedrala Sf. Iosif, transmite continuu vibratii de joasa frecventa. Iar in cazul unui seism de orice magnitudine, oscilatiile care se vor transmite vor afectata grav edificiul, care este un monument istoric cu structura din zidarie, si se va pune in pericol viata preotilor si credinciosilor.

 

Mentionam ca pe rolul instantelor judecatoresti, in paralel cu contestaia in anulare, se afla inregistrata si cererea prin care afaceristii de la SC Millenium Building Development SRL solicita in contradictoriu cu Primaria Capitalei intrarea in legalitate prin emiterea unei noi autorizatii de construire.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.