Altphel.ro: DNA face un dosar pentru afacerea ”Troleibuzul”, de acum 4 ani. Şi groază! Jurnalişti de investigaţii sunt supăraţi că Ploieştiul atrage bani de la Guvern

Publicat in Eveniment 16 Mai 2014 1980 ori
Google+ WhatsApp
Altphel.ro: DNA face un dosar pentru afacerea ”Troleibuzul”, de acum 4 ani. Şi groază! Jurnalişti de investigaţii sunt supăraţi că Ploieştiul atrage bani de la Guvern
Altphel.ro: DNA face un dosar pentru afacerea ”Troleibuzul”, de acum 4 ani. Şi groază! Jurnalişti de investigaţii sunt supăraţi că Ploieştiul atrage bani de la Guvern

Publicatia Altphel revine asupra unui subiect important pe care mai toate redactiile locale l-au ratat la vremea lui. Adica, acum patru ani. Miezul problemei il constituie o achizitie a Primariei Ploiesti efectuata in mandatul lui Andrei Volosevici, in cazul careia s-au descoperit niste... quelque chose-uri! Iata ce spun jurnalistii sursei citate:

 

 

 

"În urmă cu patru ani, publicam în altPHel, după o serie de articole mai mici cu date despre acest subiect, o anchetă care confirma ceea ce anunţasem timp de aproape un an. Că licitaţia pentru achiziţionarea a 24 de troleibuze stricate, depăşite şi periculoase (două luaseră deja foc în trafic) a fost câştigată exact de firma pentru care se aranjase licitaţia. Abia zilele trecute, DNA a trimis la Primăria Ploieşti o solicitare pentru punerea la dispoziţie a actelor licitaţiei din 2009. De ce acum, nu ştim. Ce ştim este că, în anul de graţie 2014, există jurnalişti care cred că atragerea de fonduri de la guvern este o infracţiune care trebuie pedepsită. De ce? Pentru că… automobile şi ordin pe unitate! Băieţi, dans!

 

În decembrie 2009,

 

după ce Radu Popescu se premiase cu 10.000 de euro pentru cel mai dezastruos management de la RATP, după ce noi credeam că am văzut chiar tot ce se putea vedea în materie de licitații trucate, o licitație de la RATP ne insulta inteligența. Atunci, ne exprimam, pentru binele orașului, opinia că pedeliștii ar trebui să învețe cum se fură bani publici mai repede, pentru că totul era blocat în Ploieşti.

 

Celebrele ”Neoplane”, despre care le povestiserăm cititorilor cu vreo șase luni înainte, urmau să fie achiziționate de către Primăria Ploiești la un preț destul de frumos: 15 milioane de lei noi, adică 150 de miliarde de lei vechi, ceea ce înseamnă un fleac de 150.000 de euro per bucata de troleu. Apoi, am scris ceea ce noi credeam că pentru DNA trebuia să fie suficient pentru a se autosesiza. Dar cei de la DNA răspundeau atunci la comenzile PDL, iar oala era bine acoperită. Justiție independentă, ce mama naibii!

 

“MHS Truck & Bus SRL din Bucuresti

 

este firma care s-a prezentat la licitația organizată de Primăria Ploiești. Primul semn că e ceva putred în toată treaba asta este că această firmă din capitală are fix 24 de troleibuze pe stoc. Avea 25, dar, potrivit unor informații apărute pe internet, pe forumurile de specialitate, unul dintre ele, care a rulat și la Ploiești, nu mai poate fi reparat. Mai precis, a făcut bum! Mai mult, potrivit presei elvețiene, acest model a fost retras de la Lausanne pentru că două dintre troleibuze au luat foc în trafic, punând în pericol siguranța călătorilor. Firma-mamă, Neoman, a preluat troleibuzele printr-un program de buy-back și încearcă de ceva timp să le mărite.

 

Acum, câteva date de specialitate. Cei care au condus acest tip troleibuz prin Ploiești spun că este greu de manevrat pe vreunul dintre actualele trasee, fiind mult prea mare. Apoi, chiar dacă sunt prevăzute să circule și în cazul în care rețeaua electrică suferă vreo avarie, există o problemă serioasă cu alimentarea. La București, troleibuzele nici nu au putut fi probate, pentru că le săreau antenele imediat după conectarea la rețea. La București, instalația e făcută să funcționeze cu o alimentare de 750 de volți, în timp ce la Ploiești rețeaua funcționează pe 600 de volți. Potrivit cărților tehnice ale vehiculelor, acestea pot funcționa la tensiuni de alimentare între 400 și 900 de volți. Numai că practica a demonstrat contrariul. Asta ar fi o problemă foarte mare, pe care domnul Radu Popescu va fi nevoit să o rezolve, pentru că niciunul dintre specialiștii RATP nu bagă mâna în foc că aceste mașini vor putea fi adaptate. Dar noi le cumpărăm!

 

La licitație, hoție pe față. Caietul de sarcini cuprinde până și fotografii cu bordul troleibuzelor, astfel încât nimeni, în afară de această firmă, să nu poată emite pretenții. Interesant este cu câți producători au discutat direct, pe foamea asta, reprezentanții RATP și cei ai Primăriei Ploiești, pentru că specialiștii cred că se poate scoate un preț mult mai bun pentru niște vehicule mult mai fiabile, adaptabile condițiilor din Ploiești.”

 

DNA a intrat pe fir

 

abia acum, după mai bine de patru ani, cum vă spuneam la început. Primăriei i s-au solicitat actele licitației, așa cum se poate vedea în facsimil. La fel ca la licitația pentru stadionul Ilie Oană, totul a fost aranjat pentru câștigător, dar la modul porcesc.

 

În acest moment, troleibuzele sunt la pământ. Din 24 achiziționate, mai funcționează doar 17. Așadar, pentru șapte bucăți nu se mai poate face nimic pentru a fi băgate pe traseu. Din cele 17 care circulă acum, 12 au mari probleme și ”mănâncă” peste 40% din cheltuielile regiei pentru mentenanță. Ceea ce este enorm. ”În mod normal, ar fi trebuit să le scoatem de pe traseu, pentru că ne costă foarte mult să le lăsăm să circule. Dar investiția a fost enormă și nu putem face așa ceva”, spune Cristian Iancovici, directorul societății, care a moștenit dezastrul lui Radu Popescu și al lui Volosevici.

 

Cu titlul ”Afaceri în republica lor”,

 

site-ul RISE Project publică o anchetă – de-aia pentru care pe vremuri un ziar serios l-ar fi concediat pe ziaristul care a comis-o – în care Ponta și Bădescu sunt acuzați. Primul, atenție!, că a dat bani de la buget pentru trecerea parcului auto al Ploieștiului pe GPL, al doilea pentru că primește banii, modernizează parcul auto, scade poluarea și, colac peste pupăză, face și o licitație pentru asta. Bine, ordinul pe unitate al băieților, pentru care se alocă resurse serioase, este clar: Sebastian Ghiță. Ceea ce nu-i rău, ca intenție – adică dă-l dreacu’ și pe Ghiță ăsta, e prețul pe care trebuie să-l plătească pentru milioanele alea pe care le-a făcut din afaceri cu statul.

 

Dar asta nu e treaba noastră, că noi nu știm din astea cu investigațiile și nici nu am luat premii internaționale.

 

Și nu e treaba noastră nici că ”ancheta” asta, care ne-a fost adusă în atenție de domnul Adrian Tudor Moroianu (un tip care, la fel, îl iubește pe Sebastian Ghiță și, în general, pe cei care l-au dat afară din PSD, al nu știm câtelea partid în care a fost membru), n-are nicio legătură cu realitatea. Realitate care spune că sumele sunt, la acest moment, doar niște estimări, că nu e vorba de simpla trecere pe gpl, ci de lucrări care lasă, practic, doar carcasa din vechile autobuze, urmând să existe o garanție de trei ani și costuri de mentenanță mult mai mici, față de ce se întâmplă acum. Adică, nu faptul că va fi un consum mai mare de combustibil e important, asta e diversiune. Per total, potrivit estimărilor făcute de specialiști și confirmate de directorul Iancovici, costurile de exploatare scad cu peste 40%. Și există garanție pentru trei ani. Nu mai punem la socoteală scăderea poluării, uitată din vedere în anchetă, pentru că banii sunt de la Ministerul Mediului, iar scopul ăsta este: scăderea poluării. Dar asta cu poluarea nici măcar nu e importantă în republica noastră, între atâtea rafinării, nu?

 

Că licitația poate fi aranjată? Că va fi rost de o șpagă? Se prea poate, că nu e licitație în România fără. Dar faptul că Ploieștiul a obținut de la Ministerul Mediului 5 milioane de euro pentru scăderea poluării, prin trecerea parcului auto pe gpl, asta e bine pentru noi, ploieștenii, nu rău. Rău a fost că, acum aproape cinci ani, în loc să înnoim parcul auto, Volosevici și Popescu au aranjat o licitație. De care noi, aici, la țară, deși nu ne pricepem la investigații și nu am fost premiați internațional, am scris. De care DNA se interesează acum. Mai bine mai târziu, decât niciodată?"

 

sursa: http://www.altphel.ro/

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.