Pacienții au acces la dosarul medical electronic, dar mulți nu știu să-l folosească

Publicat in Eveniment 15 Mai 2014 1890 ori
Google+ WhatsApp
Pacienții au acces la dosarul medical electronic, dar mulți nu știu să-l folosească
Pacienții au acces la dosarul medical electronic, dar mulți nu știu să-l folosească

Statul român a cheltuit 80 de milioane de lei, din bani europeni, pentru dosarul electronic al pacientului. Numai că medicii de familie, cei care ar trebui să-l folosească, nu ştiu cum să o facă, iar pacienţii cu atât mai puţin.

 

 

 

De altfel, chiar şi oficialii Casei Naţionale de Sănătate spun că doar 5% din populaţie va folosi acest sistem, unde vor fi trecute toate datele medicale, internările şi medicamentele prescrise.

 

Accesul se face pe baza codului numeric personal şi pe baza unei parole speciale. Structurat pe mai multe categorii, dosarul electronic al pacientului conţine toate datele medicale ale persoanei respective: de la bolile de care suferă, când a mers ultima dată la doctor, ce medicamente a luat sau ce alergii are.

 

Dosarul va putea fi accesat de medicul de familie sau de specialiştii din camerele de gardă, dar cu acordul bolnavului. Este un sistem în care până acum s-au investit 80 de milioane de lei, din fonduri europene. Însă autorităţile estimează că foarte puţine persoane îl vor folosi.

 

„Am realizat că numai 5 % din populație va avea capacitatea tehnică de accesare și de a-şi da acordul pentru accesarea dosarului”, spune dr. Marius Filip, consultat la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

 

Sistemul a pornit de aproape o lună, dar medicii de familie nu ştiu foarte bine cum funcţionează. În plus, specialiştii spun că datele pacienţilor nu ar fi chiar sigure.

 

„Frecvent, ba pică curentul, ba pică SIUI-ul, se enervează şi pacientul, mă enervez şi eu ca medic, celalalt pacient așteptă și bate în ușă, am fost programat la și un sfert, ce dracu faceți acolo”, spune un medic.

 

„Noi garantăm că sistemul de siguranța informațiilor din sistem, nu garantăm siguranța infromațiilor la nivelul cabinetului medicului de familie și spital”, spune dr. Marius Filip.

 

Acest sistem era ultima componentă în informatizarea Sănătăţii. Reţeaua electronică funcţionează deja, iar cardul de sănătate va fi distribuit asiguraţilor la sfârşitul anului.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.