DOCUMENTAR/ Primul Razboi Mondial - Episodul 3

Publicat in Eveniment 12 Mai 2014 2385 ori
Google+ WhatsApp
DOCUMENTAR/ Primul Razboi Mondial - Episodul 3
DOCUMENTAR/ Primul Razboi Mondial - Episodul 3

"Inca de la debut, Germania a inteles care este slabiciunea Marii Britanii: un imperiu imens, greu de aparat, usor de pierdut. Acum trebuia sa afle daca Marea Britanie ar fi riscat orice pentru a-l apara riscand, eventual, chiar si Victoria de pe Frontul de Vest. Razboiul pentru Europa insemna razboi pentru dominatia lumii.

 

 


A fost ideea Germaniei de a purta razboi chiar si dincolo de granitele Europei, dar nu in scopuri expansioniste, ci doar pentru dominatia lumii. Dorea reducerea presiunii asupra armatelor ei din Europa prin atacarea Marii Britanii, sperand ca Marea Britanie sa-si disperseze fortele pentru a-si apara coloniile. Nici Marea Britanie nu-si dorea un imperiu mai mare. Vroia doar sa nu piarda posesiunile pe care deja le stapanea. Asa incat, in vreme ce Germania dorea extinderea conflictului in toata lumea, Marea Britanie dorea cu disperare sa il tina in Europa.


Maurice Hankey, secretarul Comitetului Imperial pentru Aparare, a realizat ca imperiul era calcaiul lui Ahile pentru Marea Britanie si a avertizat ca Germania incearca sa atraga Marea Britanie pe alte fronturi: "Fortele nu trebuie sa fie deviate catre operatiuni minore care ar prejudicia concentrarea pe marile teatre de razboi si siguranta comertului”. Cu 15 ani inainte, Germania se proclamase un imperiu in devenire. Kaiserul si-a adus tara in secolul XX ca un admiral german, construind o Marina Germana cu acoperire globala. Politica globala era o idee mareata, o politica a imperialismului peste mari, rodul mintii secretarului de la externe, Bernhard von Bulow ... “


Primul Razboi Mondial - Episodul III - Razboi Global -

 

 

 

Citeste si:

DOCUMENTAR/ Primul Razboi Mondial - Episodul 1

DOCUMENTAR/ Primul Razboi Mondial - Episodul 2

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.