DOCUMENTAR/ Primul Razboi Mondial - Episodul 2

Publicat in Eveniment 10 Mai 2014 4538 ori
Google+ WhatsApp
DOCUMENTAR/ Primul Razboi Mondial - Episodul 2
DOCUMENTAR/ Primul Razboi Mondial - Episodul 2

"Fort Loncin, blestematul obstacol belgian din calea armatei germane. Paznicii fortului au fost printre primele din milioanele de victime ale razboiului. Va fi tipologia noului tip de razboi desfasurat in urmatorii ani in Occident. In conflict erau inclestate toate statele industrializate; peste sapte milioane de barbati inarmati cu cea mai noua tehnologie, peste 11 milioane de civili aflati sub ocupatie straina brutala.

 O inregistrare rara a vremii - Kaiserul Wilhelm II adresandu-se poporului german: ,,De acum sabiile trebuie sa decida. Am fost atacati pe timp de pace. Unitatea germana n-a fost niciodata infranta. Vom inainta, cu Dumnezeu de partea noastra, asa cum au facut si inaintasii nostri.” Germania, cu o armata de 3,8 milioane de oameni, avea in fata, in vest o armata franceza similara ca marime. Dar in est atacasera 3 milioane de rusi. Resursele Germaniei s-au impartit intre cele doua fronturi si n-ar mai fi putut patrunde usor prin lantul francez de forturi de la granita. Insa apararea belgiana era mai slaba.
 

Ideea de a patrunde prin Belgia ii apartine generalului Schlieffen. In felul acesta putea intra rapid, incercuind armata franceza. Insa Schlieffen se pensionase in 1905. Succesorii lui din 1914 nu-si faceau iluzii ca o victorie rapida poate fi obtinuta de o armata ce lupta pe doua fronturi. La inceputul luptelor in Germania era un aer de presimism, disperare si improvizatie. Generalul von Moltke, comandantul armatei germane, cunostea dificultatile: “Voi face doar ce voi putea. Nu suntem superiori francezilor.” …
 

Primul Razboi Mondial - Episodul II - Sub aripile vulturului -

 

 

Citeste si: DOCUMENTAR/ Primul Razboi Mondial - Episodul 1

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.