Persoanele cu handicap ireversibil nu vor mai fi nevoite să se prezinte anual la comisiile de evaluare

Publicat in Eveniment 09 Mai 2014 2019 ori
Google+ WhatsApp
Persoanele cu handicap ireversibil nu vor mai fi nevoite să se prezinte anual la comisiile de evaluare
Persoanele cu handicap ireversibil nu vor mai fi nevoite să se prezinte anual la comisiile de evaluare

În data de 9 mai, zi cu triplă semnificație istorică pentru România, a fost promulgată legea pentru modificarea şi completarea Art. 59 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

 

 

 

Astfel, noua lege prevede că persoanele pentru care Comisia de evaluare a stabilit un termen permanent al certificatului  de încadrare în grad şi tip de handicap se vor prezenta pentru reevaluare doar în situația în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiției lor medico-psiho-sociale, sau în cazul în care sunt convocați de către structurile competente în cazul unor suspiciuni justificate.

 

Până în prezent legea impunea prezentarea persoanelor cu handicap la controale periodice la solicitarea Comisiei de evaluare sau din proprie inițiativă. Acum, din fericire s-a făcut dreptate, iar persoanele cu handicap ireversibil nu vor trebui să mai facă drumuri inutile de fiecare dată, justificat sau nu, să mai stea la cozi interminabile ca să li se confirme, încă odată, un diagnostic pe care îl știau deja.

 

Actul normativ a fost votat în Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, de 336 de deputați, neavând niciun vot împotrivă ci doar o abținere. Prevederea va intra în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial.

 

Încă o veste bună vine pe plan financiar. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect care propune modificarea legii privind compensarea financiară a adulților cu handicap grav. Cuantumul acolației era de 202 lei pentru persoanele adulte cu handicap grav, el nefiind actualizat din 2008, iar această sumă este foarte mică. Această propunere ar urma să aducă cuantumul alocației la realitățile anului 2014, pentru că indicele preţurilor de consum a crescut semnificativ din 2008.

 

În sfârșit, cred că acestor persoane li s-a acordat dreptul cuvenit care să le aline măcar puțin suferința.

 

La nivel naţional, numărul total al persoanelor cu handicap din România era în martie 2013, de aproape 700.000.Cele mai multe persoane cu handicap sunt înregistrate în municipiul Bucureşti, urmat de judeţul Prahova, arată ultimele date ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).  Din totalul persoanelor cu handicap, 97,6% (683.007 persoane) se aflau în îngrijirea familiilor şi/sau trăiau independent (neinstituţionalizate) şi 2,4% (16.773 persoane) se aflau în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu handicap (instituţionalizate), coordonate de MMFPSPV, prin Direcţia Protecţia Persoanelor cu Handicap.

 

Regiunile de Nord-Vest, Sud-Muntenia şi Vest înregistrau cele mai mari rate ale numărului persoanelor cu handicap raportate la 100 de locuitori. Pe judeţe şi municipii, numărul cel mai mare de persoane cu handicap se înregistra în municipiul Bucureşti (57.866 persoane) urmat de judeţul Prahova (37.353 persoane), iar cel mai mic număr se înregistra în judeţul Covasna (4.660 persoane). Pe de altă parte, numărul persoanelor cu handicap grav reprezenta 33,43% din total (faţă de 33,54% la 31 decembrie 2012), cele cu handicap accentuat 54,20% (faţă de 54,10% la 31 decembrie 2012), iar cele cu handicap mediu şi uşor 12,37% (faţă de 12,36%).

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.