LIDL comercializa apă minerală falsă. 101.000 litri retrași de pe piață

Publicat in Eveniment 05 Mai 2014 4049 ori
Google+ WhatsApp
LIDL comercializa apă minerală falsă. 101.000 litri retrași de pe piață
LIDL comercializa apă minerală falsă. 101.000 litri retrași de pe piață

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat astăzi, luni, 5 mai, retragerea de pe piață a 101.160 de litri de apa minerala naturala care avea drept sursa un izvor care nu figureaza in lista apelor minerale naturale recunoscute in Romania.

 

 

 

 

 

Conform ANPC, este vorba de un sortiment de apă propriu al unui lanț de supermagazine, despre care se suținea că provine de la sursa F4 Roșu, din județul Suceava. ANPC a luat legătura cu Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), care a precizat că nu furnizează apă minerală spre îmbuteliere de la sursa respectivă. 

 

B365.ro a aflat că este vorba de sortimentul de apă minerală naturală carbogazificată Saguaro de 2 litri, vândut de Lidl. 

 

"Un consumator a reclamat că într-un lanţ de magazine se comercializează apă minerală naturală. Sursa, în urma controalelor, care se vede şi pe etichetă, este F4 Roşu. În urma adresei făcute către Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale pentru a verifica această sursă, răspunsul pe care ni l-au dat ei spune aşa: «Sursa F4 Roşu nu este înregistrată rezervă sau resursă de apă minerală, iar Societatea Naţională a Apelor Minerale care are în concesiune acest izvor, această sursă, ne-a transmis că nu furnizează apă minerală pentru îmbuteliere din acest foraj». Tot ANRM, în conformitate cu Hotărârea de Guvern 1020/2005 pentru aprobarea normelor tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale, articolul 6 spune: pe teritoriul României pot fi comercializate, sub denumirea de ape minerale naturale, numai apele recunoscute de ANRM sau de către autoritatea competentă dintr-un stat membru al Uniunii Europene. Au fost verificaţi 93 de operatori economici, s-au oprit de la comercializare peste 73.000 litri din sursa F4 Roşu şi operatorul economic, în mod voluntar, a retras 44.644 de litri. S-au aplicat 36 amenzi contravenţionale în valoare de 268.100 lei", a declarat, luni, Marius Alexandru Dunca, preşedintele ANPC.

 

"Văd că ne păcălesc în continuare. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Este vorba despre un brand comercializat pentru un singur lanţ de magazine din toată ţara. Nu este informarea corectă. Nu ştiu dacă prezintă pericol pentru consumatori. Asta e ce am de la ANRM. Nu am făcut analize, doar am făcut o adresă către ANRM, iar ANRM ne-a spus că nu se regăseşte această licenţă. Practic, consumatorul este păcălit. Noi am identificat şi am oprit de la comercializare şi mă bucur că şi operatorul economic a retras apa de la comercializare. Apa se comercializa în toată ţara. Noi am găsit doar apă îmbuteliată în sticle de 2 litri. Cei de la ANRM s-au dus şi nu cred că se îmbutelia de la izvorul respectiv. Avem adresa şi de la Societatea Naţională a Resurselor Minerale, care ne-a transmis că nu furnizează apă minerală naturală pentru îmbuteliere din acest foraj, deci nu se îmbutelia de acolo. Mai aşteptăm nişte date de la ANRM pentru că am mai descoperit nişte surse şi aşteptăm să vedem dacă celelalte surse sunt înregistrate în baza lor de date. Este vorba tot despre acest brand. Vrem să vedem şi celelate surse. Extindem controlul şi verificăm toată gama. Producătorul mai are şi alte sortimente de apă, iar pentru alte surse am văzut că sunt înregistraţi la ANRM, dar pentru sursa F4 Roşu nu erau înregistraţi. Citind foarte atent eticheta, consumatorul îşi poate da seama dacă apa este dintr-o sursă sigură. Cazul acesta a fost semnalat de un consumator. La ANRM se pot verifica sursele apelor minerale", a mai spus Dunca.

 

Citeste si: Ciocolata cu salmonella, descoperita in magazinele LIDL!

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.