Directia de Sport Prahova, la raport: Vezi cum stau elevii nostri la capitolul sport si activitati extrascolare

Publicat in Eveniment 28 Aprilie 2014 1489 ori
Google+ WhatsApp
Directia de Sport Prahova, la raport: Vezi cum stau elevii nostri la capitolul sport si activitati extrascolare
Directia de Sport Prahova, la raport: Vezi cum stau elevii nostri la capitolul sport si activitati extrascolare

Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Prahova a prezentat raportul masurilor impuse privind atragerea copiilor şi tinerilor în bazele sportive şi în competiţii pentru promovarea spiritului sportiv şi a nonviolenţei. Cum se prezinta judetul nostru la acest capitol:

 

 

 

"Masurile dispuse la nivelul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Prahova privind atragerea copiilor si tinerilor in bazele sportive si in competitii s-au realizat, in special, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Prahova, impreuna cu care am organizat, pe bazele sportive scolare, private si ale consiliilor locale, actiuni sportive din cadrul Olimpiadei Nationale a Sportului Scolar, cat si Campionatul Judetean al Liceelor si al Scolilor Gimnaziale la atletism, cros, baschet, badminton, fotbal, handbal, volei, rugby-tag, sah, tenis de masa, competitii la care au participat peste 8.000 de sportivi.

 

     De asemenea la ramurile de sport cu traditie in judetul nostru, cum ar fi inot, ciclism, gimnastica, schi alpin, patinaj viteza, am organizat, in colaborare cu asociatiile judetene pe ramura de sport, competitii sportive care au avut drept scop depistarea si selectia tinerilor in vederea legitimarii lor la cluburile sportive.

 

Actiuni de mare amploare, cuprinse in calendarul sportul pentru toti, au fost organizate de catre directia judeteana in colaborare cu diferite unitati scolare si consilii locale, cum ar fi : Sinaia pentru organizarea actiunii “Ziua Olimpismului, Brebu pentru organizarea Festivalului Sportului si Culturii “Memorial Nicolae Dragan” si Ceptura pentru competitia “Zilele Cepturii”, actiuni la care participarea a fost libera, fapt ce a atras un numar mare de copii si tineri pe bazele sportive din localitatile respective.

 

In baza protocolului de colaborare semnat intre directia judeteana si Penitenciarul Ploiesti, a fost organizata o activitate sportiv-educativa pentru pesoanele private de libertate, cu precadere tineri cu varste intre 18 si 30 de ani, avand ca obiectiv cresterea sanselor de reintegrare sociala a acestora dupa finalizarea executarii sanctiunilor penale.

 

In ceea ce priveste promovarea spirtului sportiv si a nonviolentei, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Prahova, Inspectoratul Scolar Judetean Prahova si Gruparea de Jandarmi Mobila “Matei Basarab” Ploiesti au adoptat un plan comun de actiune privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia desfasurarii manifestarilor sportive, intitulat: “STOP VIOLENTEI IN SPORT”, plan care a avut ca obiective:

 

-constientizarea de catre tineri a riscurilor la care se pot expune prin savarsirea unor fapte antisociale in arenele sportive;

-informarea si educarea tinerilor, potrivit prevederilor Legii nr 4 / 2008, privind prevenirea si combaterea violentei la competitiile si jocurile sportive;

-promovarea spiritului de fair-play si a modului civilizat de comportare, in randul tinerilor participanti la manifestarile sportive;

-dezvoltarea sentimentului de responsabilitate pentru propriile decizii si alegerea unui stil de viata sanatos prin practicarea unui sport de echipa, respectand valorile sportului, precum si informarea tinerilor cu privire la premisele ce pot conduce sau determina manifestarea violenta in cadrul unui grup.

 

Toate aceste obiective au fost realizate prin participarea reprezentatilor celor 3 institutii la diferite competitii si concursuri scolare, unde s-au facut informari si s-au impartit pliante.

 

  • Rezultatul acţiunilor de supraveghere şi control a activităţii de tabere şcolare desfăşurate în locaţiile turistice private şi locaţii acreditate/neacreditate de către Ministerul Tineretului şi Sportului

 

În prezent, activităţile de tabere de odihnă, excursii, turism în extrasezon, banchete, alte tipuri de cazări ocazionale, etc. se desfăşoară pe 3 paliere, astfel:

 

  1. Tabere/excursii în reţeaua naţională a centrelor de agrement – locaţii administrate de către Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret din ţară. Spre exemplificare, în vacanţa de vară a anului 2013 au funcţionat un număr de 55 centre de agrement, în 31 de judeţe, acestea dispunând de un număr total de 5.547 locuri/serie. În judeţul Prahova funcţionează în regim permanent un număr de 3 centre de agrement cu o capacitate totală de aproximativ 150 locuri de cazare, astfel: Sinaia – Vila “Casa Elevilor”              (27 locuri), Buşteni – Vilele “Şoimul” şi “Crişul” (110 locuri) şi Cheia – Vila “Brădet” (17 locuri). Vilele au fost renovate şi modernizate în ultimii ani, oferind în prezent condiţii deosebite de cazare, la un grad ridicat de confort, precum şi servicii de masă de calitate la Buşteni. În aceste spaţii au fost şi vor fi organizate în continuare, în perioada vacanţelor şcolare, tabere de odihnă, tematice, tabere naţionale (acestea fiind finanţate integral de către Ministerul Tineretului şi Sportului), proiecte pentru tineret de interes naţional, regional sau local, precum şi acţiuni specifice turismului de sfârşit de săptămână (excursii, banchete, minisejururi, alte tipuri de cazări ocazionale). Precizăm că în anul 2013 gradul total de ocupare al centrelor de agrement funcţionale din judeţul Prahova a fost de aproximativ 40%, rezultat pe care îl considerăm ca fiind pozitiv având în vedere contextul economic actual destul de nefavorabil, precum şi concurenţa tot mai puternică a mediului privat pe piaţa turismului pentru copii şi tineret, aspect pe care îl vom prezenta în cele ce urmează.
  2. Tabere în locaţii private acreditate de către Ministerul Tineretului şi Sportului, în baza Metodologiei specifice aprobate şi transmise agenţilor economici interesaţi, aceştia urmând a desfăşura activităţi turistice pentru tineret în locaţii situate pe litoral, dar şi în zone cu potenţial turistic din ţară, inclusiv Valea Prahovei şi nu numai.
  3. Tabere în locaţii private neacreditate – segment ce a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, mai ales în ultimii ani.

 

La acestea se adaugă taberele organizate în străinătate, de către diferite agenţii de turism din ţară, activitate ce a înregistrat şi ea o creştere semnificativă, mai ales după anul 2009, de când M.T.S. nu a mai prezentat o ofertă centralizată de tabere externe.

 

Precizăm că toate aceste tabere private nu funcţionează sub umbrela Ministerului Tineretului şi Sportului. Ca un exemplu deosebit de concludent, orice căutare pe motorul google ne va arăta nu locaţiile proprii sau cele acreditate de Minister ci diferite tabere din toate colţurile ţării, cu oferte atractive şi destule facilităţi oferite organizatorilor. Şi aceste tabere se împart în două categorii: locaţii de sine stătătoare unde se organizează programe de tabără şi a doua categorie, societăţi private/întreprinderi individuale de monitori/instructori/animatori care aleg locaţia de cazare în funcţie de numărul de solicitări, aceştia prestând numai servicii de animaţie şi agrement. Toate aceste locaţii desfăşoară activităţi de tabere şi turism şcolar pe cont propriu, fără supravegherea M.T.S.

 

Mediul privat a observat foarte bine, la fel ca şi noi dealtfel, că turismul pentru copii şi tineret se adresează segmentului de piaţă reprezentat de elevi de toate vârstele – ciclul primar, gimnazial şi liceal, dar în primul rând cadrelor didactice din unităţile de învăţământ, aceştia fiind factorul hotărâtor în alegerea unei anumite locaţii pentru tabără. De cele mai multe ori nu elevii minori stabilesc destinaţia pentru tabere/excursii/banchet, ci profesorii organizatori de grup.

 

 

În momentul de faţă orice agenţie de turism interesată în acest segment de piaţă, îşi prezintă la începutul anului oferta turistică în unităţile de învăţământ, unde îşi crează o reţea de colaboratori din rândul cadrelor didactice, această reţea fiind menţinută şi dezvoltată în fiecare an.

 

 

În conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3.060 din luna februarie a acestui an, cadrele didactice pot organiza tabere şi excursii în orice locaţie turistică din ţară sau străinătate, cu respectarea unor norme şi reguli specifice, însă fără nicio posibilitate de implicare a Ministerului Tineretului şi Sportului în alegerea destinaţiei de vacanţă sau a operatorului economic cu care se contractează serviciile turistice. Această liberalizare” a pieţei turismului pentru copii şi tineret va avea drept rezultat o mai mare dificultate a realizării acţiunilor de monitorizare şi control de către forul ce teoretic ar trebui să reglementeze sistemul de tabere din România, respectiv Ministerul Tineretului şi Sportului.

 

 

Spunem aceasta datorită faptului că în momentul de faţă nu există cadrul legal prin care Ministerul Tineretului şi Sportului să monitorizeze activităţile desfăşurate în locaţiile turistice ce nu au solicitat obţinerea certificatului de acreditare emis de către acest organism, în baza Normelor metodologice în vigoare.

 

 

Agenţii economici privaţi din ţară care doresc încheierea unui protocol de colaborare cu M.T.S. depun dosarul de acreditare, în baza Normelor Metodologice specifice, norme aprobate prin Ordin al Ministrului Tineretului şi Sportului şi popularizate în rândul celor interesaţi. Precizăm că pentru acest an depunerea dosarelor pentru prima rundă de acreditare va avea loc în perioada         28 aprilie – 09 mai. Ulterior verificării tuturor documentelor şi autorizaţiilor depuse la dosar, o comisie formată din reprezentanţi ai M.T.S. se va deplasa în teren pentru verificarea faptică a condiţiilor oferite copiilor şi tinerilor, precum şi a facilităţilor existente în fiecare locaţie sau punct de lucru. Agenţii economici ce obţin o notă de minimum 7 vor fi acreditaţi de către Minister în vederea organizării de activităţi de tabere şi turism pentru tineret, fiind emis un certificat în acest sens, certificat de acreditare ce trebuie reînnoit anual.

 

 

Menţionăm că în perioada vacanţei şcolare de vară, reprezentanţi ai Ministerului Tineretului şi Sportului – Direcţia Tabere şi Agrement vor efectua controale periodice în locaţiile turistice acreditate, în vederea asigurării unui sejur de tabără de calitate copiilor şi tinerilor ce contractează servicii turistice în aceste unităţi autorizate.

 

 

În cazul în care în urma controalelor efectuate, reprezentanţii M.T.S. constată nereguli majore în desfăşurarea activităţii locaţiei respective, certificatul de acreditare se suspendă sau chiar se anulează. De asemenea, în cazul în care organismele autorităţilor locale cu atribuţii de control în scopul respectării prevederilor legislaţiei specifice domeniului de activitate (D.S.P., D.S.V., O.P.C., I.S.U.) constată abateri în activitatea agentului economic, M.T.S. va suspenda protocolul de colaborare şi implicit certificatul de acreditare până în momentul remedierii deficienţelor constatate de autorităţile statului.

 

 

A doua rundă de acreditare a agenţilor economici privaţi va avea loc în toamna acestui an, mai precis în luna octombrie.

Trebuie obligatoriu menţionat faptul că numai Ministerul Tineretului şi Sportului, prin reprezentanţii aparatului central monitorizează şi supraveghează activitatea agenţilor economici privaţi acreditaţi, Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret neavând atribuţii de control în aceste locaţii turistice.

 

 

Repetăm de asemenea faptul că în momentul de faţă nu există cadrul legislativ prin care Ministerul Tineretului şi Sportului şi Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret să supravegheze activităţile desfăşurate în locaţiile turistice ce nu au solicitat obţinerea certificatului de acreditare emis de către M.T.S., în baza Normelor metodologice aprobate.

 

 

Astfel, Ministerul dispune de informaţii privind taberele desfăşurate în centrele de agrement aflate în administrarea D.J.S.T.-urilor, precum şi în locaţiile private acreditate de acest organism al administraţiei publice centrale, restul unităţilor turistice ce desfăşoară activităţi de tipul excursiilor şi taberelor pentru copii şi elevi neputând fi supuse acţiunilor de supraveghere şi control.

 

 

Urmare acestui fapt trebuie subliniat faptul că una din problemele cu care se confruntă instituţia noastră o reprezintă lipsa informaţiilor referitoare la mediul privat, mai precis la aceste locaţii turistice neacreditate de către forul nostru tutelar M.T.S., necunoaştere datorată inexistenţei cadrului legal ce ar putea reglementa acest lucru. De asemenea şi activităţile turistice din locaţiile acreditate sunt monitorizate direct de către Ministerul Tineretului şi Sportului, fără nicio implicare din partea D.J.S.T., aşa cum am menţionat anterior.

 

 

Această disfuncţionalitate ar putea fi remediată prin sprijinul autorităţilor locale cu atribuţii în domeniu. Precizăm că reprezentanţii D.S.P., D.S.V., O.P.C., I.S.U. Prahova organizează acţiuni de monitorizare permanentă şi control periodic în perioada vacanţelor şcolare în centrele de agrement funcţionale administrate de instituţia noastră, precum şi în locaţiile private acreditate, în baza listei agenţilor economici privaţi autorizaţi, listă pusă la dispoziţie de căre reprezentanţii D.J.S.T. Prahova imediat după transmiterea acesteia în teritoriu de către Minister. În afară de aceste locaţii, instituţiile susmenţionate desfăşoară în conformitate cu atribuţiile din domeniul propriu de activitate, acţiuni de supraveghere şi control şi în alte locaţii turistice de pe raza judeţului, locaţii în care este posibil să se organizeze şi activităţi de tabără pentru copii şi elevi.

 

 

Pentru o mai bună desfăşurare a activităţii noastre şi pentru o mai bună cunoaştere a mediului privat în ceea ce priveşte organizarea de tabere şi turism pentru copii şi tineret ar fi necesară o mai bună colaborare cu autorităţile locale cu atribuţii de monitorizare şi control în domeniu. Această colaborare poate fi materializată prin oferirea unor informaţii utile pentru instituţia noastră, informaţii rezultate în urma acţiunilor tematice desfăşurate în aceste unităţi turistice din judeţ. Aceste comunicări ne sunt necesare numai în cazul în care se constată de către reprezentanţii autorităţilor locale anumite nereguli sau disfuncţionalităţi privind siguranţa copiilor şi elevilor în aceste locaţii, condiţiile de cazare şi masă asigurate acestora, modul de respectare al tuturor normelor şi prevederilor legislaţiei în vigoare.

 

 

În baza informaţiilor primite, D.J.S.T. Prahova va putea comunica imediat forului tutelar, respectiv Ministerului Tineretului şi Sportului, toate problemele constatate de autorităţile locale în legătură cu siguranţa copiilor/tinerilor în unităţile turistice acreditate şi/sau neacreditate, pentru a se putea încerca remedierea cât mai rapidă a acestor deficienţe, în scopul respectării cu stricteţe a prevederilor legale în domeniul turismului pentru copii şi tineret.", se arata in raportul intocmit pentru sedinta Colegiului Prefectural.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.