Alertă MONDIALĂ: Bananele, în pericol de DISPARIŢIE

Publicat in Eveniment 09 Aprilie 2014 1682 ori
Google+ WhatsApp
Alertă MONDIALĂ: Bananele, în pericol de DISPARIŢIE
Alertă MONDIALĂ: Bananele, în pericol de DISPARIŢIE

Toate culturile de banane din lume sunt pe punctul de a fi distruse de o nouă ciupercă pentru care nu există niciun leac, potrivit unui raport publicat de The Independent şi confirmat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

 
 

Potrivit unui articol publicat în The Independent , "O agenție a Organizației Națiunilor Unite a declarat pentru The Independent că răspândirea TR4 reprezintă o amenințare extinsă a producției de banane la nivel mondial. Expertii au spus că este un risc ca ciuperca, pentru care nu exista în prezent nici un tratament eficient, să fi ajuns deja la cel mai important loc din lume zone pentru producţia de banane, America Latină, caz în care boala amenință să distrugă plantațiile mari din soiul Cavendish. Acest soi reprezintă 95% din totalul bananelor destinate pentru piețele de export, cu o cifră de comerţ de 5,4 miliarde de lire sterline".

 

Culturile marilor exportatori din America Latină, cum sunt Ecuador, Costa Rica şi Colombia, nu au fost încă afectate, dar, TR4 a fost descoperită în Iordania şi Mozambic, ceea ce îi îngrijorează pe experţii în domeniu.

 

Aceasta ciupercă, numită Panama Disease Tropical Race 4 (TR4), este o ciupercă a solului,  cu o durata de viaţă de 30 de ani, care se poate răspândi cu ușurință, inclusiv pe tălpile pantofilor. Bananele fiind cultura alimentară cea mai valoroasă din lume, posibilitatea ca această ciuperca să apară în țările din America de Sud, unde sunt situate majoritatea culturilor de banane din lume, este devastatoare nu numai pentru economia lumii, ci şi pentru viața umană. Bananele sunt una dintre cele mai importante surse alimentare în țările sărace și în curs de dezvoltare.

 

"Piaţa de export este dominată de soiul Cavendish, vulnerabil la această boală. Este o problemă serioasă pe termen mediu, dar nu trebuie să se producă panică", a spus un reprezentat al FAO.Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.