Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei. Maine punem grau la incoltit

Publicat in Eveniment 29 Noiembrie 2012 7361 ori
Google+ WhatsApp
Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei. Maine punem grau la incoltit
Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei. Maine punem grau la incoltit

De Sfantul Andrei, numerosi romani pun grau la incoltit, in ghivece. Traditia arata ca fiecare membru al familiei trebuie sa aiba ghiveciul sau cu grau.

 

 

De Sfantul Andrei, se ia o manuta de grau si se seamana intr-un ghiveci ori intr-o cutiuta din plastic (cele de margarina sunt excelente). Apoi, se acopera boabele de grau cu un strat subtire de pamant.

Ghiveciul trebuie instalat la fereastra, pentru ca graul proaspat incoltit sa beneficieze de lumina suficienta.

Traditia spune ca graul pus la incoltit de Sfantul Andrei spune cate ceva despre viitorul omului care l-a plantat. De Anul Nou, cum arata graul asa va fi si sanatatea celui care l-a plantat in noul an.

Daca firele sunt zdravane si inalte, omul care a plantat va fi norocos si sanatos in noul an. Batranii spun ca aspectul graului spune ceva si despre recoltele anului agricol ce urmeaza. Un grau frumos inseamna o recolta bogata, pe campuri si in livezi.

Sfantul Andrei, ocrotitorul romanilor, este sarbatorit anual la 30 noiembrie. Graul pus la incoltit se pastreaza de regula pana dupa Anul Nou. Daca se face prea mare, graul poate fi taiat sau legat, dupa 1 ianuarie.

sursa: www.libertatea.ro

Ana-Maria este ploiesteanca, are 28 de ani, si este absolventa a Facultatii de Litere si Stiinte. Lucreaza in media online de peste 11 ani, fiind autor pe PH-online.ro din 2010. ana@ph-online.ro

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.