Incredibil: veninul de caracatiță ar putea fi leacul pentru încetinirea cancerului

Publicat in Eveniment 27 Octombrie 2022 542 ori
Google+ WhatsApp
Incredibil: veninul de caracatiță ar putea fi leacul pentru încetinirea cancerului
Incredibil: veninul de caracatiță ar putea fi leacul pentru încetinirea cancerului

O caracatiţă din Australia ar putea deţine cheia succesului în lupta cu una dintre cele mai grave forme de melanom, au descoperit cercetătorii, transmite joi agenţia DPA. În urma unui studiu internaţional au fost descoperite dovezi conform cărora un compus din veninul caracatiţei kaurna, cunoscută şi sub numele de caracatiţa sudică de nisip, ar putea încetini în mod semnificativ dezvoltarea cancerului.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că veninul ar putea ajuta la combaterea rezistenţei la medicamente în cazul pacienţilor care prezintă mutaţia genei BRAF, o problemă întâlnită la aproximativ jumătate dintre cazurile de melanom, scrie Agerpres.

Conduşi de cercetătoarea Maria Ikonomopoulou, oamenii de ştiinţă au testat proprietăţile antitumorale ale unei game de compuşi din venin reproduşi sintetic.

"Am analizat compuşii veninului derivaţi de la diferite animale marine, însă peptida de la caracatiţa sudică de nisip din Australia s-a remarcat în mod specific prin capacitatea sa de a ţinti sigur şi eficient celulele melanomului cu mutaţii BRAF, la modelele pre-clinice", a explicat ea.

Se speră că aceste descoperiri vor oferi o bază pentru un tratament ţintit, mai puţin toxic, împotriva cancerului.

"Este încă foarte devreme. Aceste constatări oferă însă speranţa că această peptidă de caracatiţă poate fi dezvoltată într-un tratament ţintit împotriva cancerului ce poate fi administrat în siguranţă şi în mod eficient chiar şi în doze foarte mari", a adăugat cercetătoarea.

Ikonomopoulou a precizat că numeroşi pacienţi nu răspund la tratamentele existente contra melanomului cu mutaţie BRAF. "În timp ce terapiile direcţionate şi imunoterapia au rezultate îmbunătăţite, problemele actuale legate de toxicitate şi de rezistenţa la medicamente zădărnicesc în general succesul lor împotriva cancerului", a explicat ea. "Cu toate că sunt necesare mult mai multe cercetări, studiul nostru arată că acest compus din veninul de caracatiţă are un puternic potenţial terapeutic", a adăugat cercetătoarea.

Oamenii de ştiinţă intenţionează, de asemenea, să afle dacă acest compus are potenţial contra altor tumori cu mutaţii BRAF, inclusiv cele de prostată şi de colon, dar şi împotriva cancerului pulmonar fără celule mici. Studiul a fost publicat în ediţia din octombrie a jurnalului ştiinţific British Journal of Pharmacology. Ikonomopoulou a descoperit anterior că un anumit compus de la păianjenul australian cu pânză-pâlnie este foarte eficient în combaterea celulelor melanomului, dar şi în cazul celulelor prelevate din tumorile faciale care afectează exemplarele de diavol tasmanian.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.