Facturile care dau fiori. Cum se calculează consumul pe 2022

Publicat in Eveniment 06 Octombrie 2022 457 ori
Google+ WhatsApp
Facturile care dau fiori. Cum se calculează consumul pe 2022
Facturile care dau fiori. Cum se calculează consumul pe 2022

Furnizorii de energie au transmis românilor care nu au primit încă facturile pe ultimele luni că, atunci când vor fi emise, există posibilitatea solicitării unor eșalonări la plată. Mai grav este că facturile au întârziat doar la cei cu un consum mediu pe anul 2021 de peste 300 kWh, iar valoarea acestora va fi una foarte mare, dat fiind prețurile din piață, de circa 4 lei pe kWh. Modul de calcul este însă și acum în ceață, pentru că se raportează la două ordonanțe de urgență, cu prevederi diferite.

Cei care nu au primit încă facturile la energia electrică pe ultimele patru luni trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău, iar în această situație se regăsesc sute de mii de români, care au depășit consumul mediu de 300 kWh anul trecut. Atât Ordonanța 27/2022, cât și Ordonanța 119/2022 prevăd că, pentru cei cu un consum mediu de peste 300 kWh în 2021, facturarea se va face la prețul stabilit de furnizor, cu toate influențele pieței, ceea ce înseamnă că se poate ajunge și la un tarif de 4 lei/kWh.

În cazul în care cetățenii se vor încadra în 2022 la un consum mediu anual de sub 300 de kWh, furnizorii vor fi obligați să returneze, la sfârșitul lunii februarie 2023, diferența dintre prețul solicitat și 0,80 lei, cât este prețul plafonat. Până atunci, însă, românii vor fi obligați să-și achite facturile enorme care vor veni.

"Am vorbit cu furnizorii din asociația noastră și unii dintre ei au spus că ar fi de acord să accepte eșalonarea la plată a facturilor, deși nu există nicio prevedere legală în acest sens. Dar acest lucru va fi aprobat doar pentru cei care își achită, în mod regulat și la timp, facturile, nu pentru rău-platnici", ne-a declarat Ion Lungu, directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Același lucru l-a spus și Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), care a mai anunțat că vor fi întârzieri și la facturile din septembrie, dat fiind faptul că OUG 119/2022 a fost emisă la 1 septembrie, cu aplicabilitate tot de la 1 septembrie, iar furnizorii au nevoie de cel puţin 30 de zile pentru modificarea softurilor.

Modificările parlamentarilor, din 2023
Introducerea pe lista beneficiarilor de plafonări a bolnavilor care folosesc aparate medicale la domiciliu, a familiilor cu trei copii, precum și a bisericilor, prevăzută în amendamentele propuse proiectul de lege aflat în dezbatere în Parlament, nu va produce efecte în acest an. Calculul facturilor în acest an se va face ținând cont de consumul pe anul trecut. Întârzierea emiterii facturilor de către furnizori este chiar justificată, deoarece rămân încă foarte multe lucruri în ceață. Ce se întâmplă, de exemplu, cu cei care nu au depășit 300 kWh anul trecut, dar depășesc anul acesta, într-o lună sau chiar mai multe ? Vor plăti la prețul pieței și vor beneficia de regularizare în februarie 2023? Mai mult, consumul mediu în 2022 se va calcula în două perioade diferite. Astfel, până la 1 septembrie 2022, românii nu trebuie să depășească un consum de 300 de kWh, iar după 1 septembrie, nu trebuie să depășească 255 de kWh, și încă nu este clar cum se va face media anuală.

Soluția, la îndemâna oricui
Deși s-a mai spus, poate nu atât de clar și nu atât de frecvent, că mutarea contractului la Hidroelectrica este cea mai bună soluție, românii ezită să facă acest lucru. Teama că această mutare va fi o problemă pentru ei a fost indusă și printr-o campanie de pe diferite site-uri de presă și pe rețelele de socializare, în care s-a acreditat ideea că furnizarea energiei electrice de către compania de stat ar avea sincope, ba la facturare, ba la solicitarea de mutare a contractului. În realitate, completarea cererii de mutare la Hidroelectrica durează câteva minute, iar facturarea nu are sincopele celorlalți furnizori, dat fiind că aici nu este nevoie de plafonare a prețului și nici de o limită de consum. În fapt, însăși existența Hidroelectrica pe piața furnizorilor face inutilă plata diferențelor dintre prețul plafonat la 68 bani sau 80 bani pe kWh și prețul stabilit de furnizori de către statul român, Hidroelectrica având prețul de vânzare de 68 de bani pentru clienții casnici.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.