Situatie critica la Scoala Speciala nr. 2 din Ploiesti. Copiii din clasa 0, primiti la scoala doar 2 zile pe saptamana

Publicat in Eveniment 03 Octombrie 2022 Actualizat: 03 Octombrie 2022 3936 ori
Google+ WhatsApp
Situatie critica la Scoala Speciala nr. 2 din Ploiesti. Copiii din clasa 0, primiti la scoala doar 2 zile pe saptamana
Situatie critica la Scoala Speciala nr. 2 din Ploiesti. Copiii din clasa 0, primiti la scoala doar 2 zile pe saptamana

O situatie extrem de grava ne-a fost semnalata la redactie de parintii copiilor cu nevoi speciale inscrisi la Scoala nr. 2 din Ploiesti, situata in incinta Liceului Tehnologic "Toma Socolescu".

Anul scolar a inceput cu multa speranta, dar si cu asteptari din partea celor mici si a familiilor acestora, insa lucrurile au luat o intorsatura cel putin ciudata si deloc in avantajul copiilor. La scurt timp de la inceperea anului scolar, parintii elevilor inscrisi in clasa 0 au aflat ca cei mici vor fi primiti la ore doar doua zile pe saptamana, in loc de cinci. 

Sub protectia anonimatului, mai multe mamici ne-au semnalat situatia, cu speranta ca problema va fi rezolvata cat de curand.

Potrivit informatiilor primite la redactie, la Scoala Speciala nr. 2 din Ploiesti nu exista personal didactic suficient, cat sa acopere necesitatile de studiu ale copiilor, motiv pentru care s-a decis chemarea la ore doar doua zile pe saptamana. Pe langa aspectul numarului insuficient de cadre, mai exista o problema in organigrama scolii si anume faptul ca turele invatatoarelor sunt fixe, motiv pentru care apar si alte probleme.

"Exista doua invatatoare, una acopera orele de dimineata, iar cealalta vine dupa amiaza. Unii parinti, poate cei mai multi dintre ei, aleg sa isi ia acasa copiii la pranz, asa incat invatatoarea de dupa amiaza mai ramane la clasa cu foarte putini elevi, in timp ce invatatoarea din tura de dimineata abia reuseste sa faca fata clasei de 14 elevi", ne-a relatat o mamica.

Se pare ca problema a pornit de la faptul ca anul acesta, nu s-au putut infiinta doua clase pentru ciclul 0, a cate 7-8 elevi, asa cum ar fi fost normal, astfel incat cele doua invatatoare sunt suprasolicitate, avand de gestionat o singura clasa cu 14 copii cu nevoi speciale.

"Nu e usor sa tii in frau 14 copii speciali, mai ales ca problemele si conditiile lor medicale sunt diverse si, in unele cazuri, grave. Parintii elevilor cu autism, de exemplu, inteleg cat de greu este sa gestionezi un singr copil, ce sa mai spunem de 14? Cum ar putea face fata o singura invatatoare la 14 elevi cu manifestari si tipologii diferite? Unii sunt linistiti, altii sunt agitati, mai fug, plang, au manifestari specifice conditiei lor, e foarte greu!", ne-a povestit alta mamica al carei baietel este inscris in clasa 0.

Totusi, parintii spera ca situatia se va rezolva curand, nu doar pentru ca orice elev are dreptul legal la invatatura 5 zile pe saptamana, dar si pentru ca situatia socio-familiara o impune.

"Avem serviciu, nu putem sta acasa 3 zile pe saptamana din 5 si chiar daca am putea, nu asta este solutia. Copiii, toti copiii, au dreptul constitutional la educatie si oricat de mult ne place sa credem ca putem suplini un educator sau profesor, activitatile de acasa nu se pot compara cu educatia de la clasa, unde exista metodologie, oameni special pregatiti pentru asta.", mai spune mama baietelului.

In cazul copiilor cu autism si sindrom Down, foarte importante sunt socializarea si crearea tiparelor, elemente de care cei mici sunt privati.

"Ei trebuie sa socializeze, sa incerce sa devina cat de cat autonomi, iar tiparele zilnice sunt foarte importante. Ce mai intelege un copil cu probleme daca merge la scoala o zi, apoi pauza 2 zile si tot asa? Practic, nu se mai indeplineste scopul pentru care am dat copilul la scoala si anume de a-l obisnui cu un program, cu disciplina, cu activitatile si, desigur, de a retine si pune in practica tot ce sunt invatati la scoala. Pentru ei e tot un haos, la fel si pentru noi!", a adaugat alt parinte.

Pe langa problemele de ordin moral si uman, se mai pune si problema legala, intrucat Ministerul Educatiei aloca fonduri pentru toti elevii inscrisi la scolile speciale, fonduri care acopera cele 5 zile pe saptamana. Bani, deci, exista, dar cine ii foloseste si in ce scop?

"Fiecare elev are alocata suma de 20 de lei pe zi pentru hrana pe care o primeste la scoala. In cazul nostru, copiii merg doar 2 zile pe saptamana la ore. Ce se intampla cu sumele ramase? In alte scoli, cand situatia o impune, acesti bani sunt dati parintilor.", ne-a spus parintele unei fetite.

In plus, cadrele didactice primesc si ele un spor pentru conditile de lucru, deloc neglijabil. Asadar, si de aceasta data, bani exista, dar serviciile nu se presteaza. In teorie, moral si legal ar trebui ca invatatorii care primesc aceste sporuri salariale sa nu poata refuza participarea la clasa a elevilor pe motiv ca numarul lor depaseste puterea de munca a personalului didactic. 

Solutia, potrivit parintilor care au discutat si cu directorul scolii, ar trebui sa vina de la Inspectoratul Scolar, care este asteptat sa ia masuri pentru suplimentarea personalului Scolii Speciale 2 din Ploiesti.

"Trebuie ca scoala sa poata face angajari pentru a completa necesarul didactic, alta solutie nu exista. Copiii nostri trebuie sa beneficieze de drepturile asigurate prin lege. Dupa ce ca situatia este una grea pentru noi, ne lovim si de astfel de situatii absurde",  conchis unul dintre parinti.

Redactia Ph-online.ro va solicita un punct de vedere ISJ Prahova pe acest subiect.

Conducerea unitatii de invatamant ne poate oferi un punct de vedere pe adresa de corespondenta a redactiei, contact@ph-online.ro

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.