Cornu, prima unitate administrativ-teritorială din Prahova care a fost cadastrată din bani europeni

Publicat in Eveniment 21 Septembrie 2022 370 ori
Google+ WhatsApp
Cornu, prima unitate administrativ-teritorială din Prahova care a fost cadastrată din bani europeni
Cornu, prima unitate administrativ-teritorială din Prahova care a fost cadastrată din bani europeni

Potrivit unui comunicat de presă al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Prahova, în comuna Cornu au fost finalizate lucrările de cadastru, acțiunile fiind desfășurate în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). În comuna Cornu, înregistrarea sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară a început în anul 2018 și a vizat o suprafață totală de 1.566 de hectare.

Lucrările de cadastru general au fost finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, această comună fiind prima unitate administrativ-teritorială (UAT) din județul Prahova cadastrată din bani europeni. Noile cărți funciare ale celor 4.861 de imobile din comuna Cornu au fost înmânate autorităților locale, care au început să le distribuie proprietarilor, documentele fiind eliberate gratuit pentru cetățeni. Odată cu finalizarea măsurătorilor la Cornu, numărul localităților prahovene integral cadastrate a ajuns la cifra trei – primele două fiind Olari și Gorgota – din totalul de 104, în restul așezărilor din județ măsurătorile fiind, în continuare, în derulare. ”Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020.

Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat”, se mai arată în comunicatul de presă al OCPI Prahova. Derularea PNCCF a început în urmă cu șapte ani, în 2015, scopul acestuia fiind înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară și realizarea planului cadastral și deschiderea cărților funciare la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale. Iar beneficiile așteptate sunt următoarele: realizarea unui inventar complet al proprietăților imobiliare; siguranța circuitului civil al proprietăților imobiliare; clarificarea regimului juridic al proprietăților imobiliare publice și private; finalizarea înregistrării terenurilor agricole, pentru a se asigura implementarea schemelor de plăți în agricultură; deschiderea gratuită a cărților funciare pentru toate proprietățile din România.

Acest program se derulează la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale sau la nivel de sector cadastral, astfel: prin lucrări contractate de către ANCPI/primării, care asigură derularea lucrărilor, atât la nivelul întregului UAT, cât și la nivelul sectorului cadastral extravilan, care poate cuprinde și proprietăți din intravilan, prin finanțarea de către ANCPI a primăriilor care contractează astfel de lucrări de înregistrare sistematică. La nivel național, din totalul de 3.181 unități administrativ-teritoriale din România, până la data de 31.08.2022 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 148 UAT-uri (din care în 138 UAT-uri în integralitate și în 10 UAT-uri parțial), precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafață totală de 3.788.155,48 ha.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.