Prahova/ Morminte din Epoca Bronzului, descoperite pe un camp de langa Auchan. Ce era ingropat langa persoanele decedate

Publicat in Eveniment 11 August 2022 1153 ori
Google+ WhatsApp
Prahova/ Morminte din Epoca Bronzului, descoperite pe un camp de langa Auchan. Ce era ingropat langa persoanele decedate
Prahova/ Morminte din Epoca Bronzului, descoperite pe un camp de langa Auchan. Ce era ingropat langa persoanele decedate

O echipă de arheologi de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova condusă de cercetătorul dr. Alin Frînculeasa a realizat, săptămânile trecute, săpături arheologice preventive în localitatea Blejoi, în apropierea zonei comerciale Jumbo-Auchan.

Au fost cercetați doi tumului din epoca bronzului. Au fost descoperite trei morminte, unul în prima movilă, alte două în cea de-a doua.

În prima movilă a fost descoperit un mormânt atribuit unui adult de sex masculin. În cea de-a doua movilă, care avea înălțimea de circa 1 metru și diametrul de 30 metri, în primul mormânt, de copil, a fost descoperit un inel de bulcă din aur și un bulgăre de ocru roșu, o vopsea naturală simbol la puterii și vitalității. Este prima piesă modelată din aur descoperită în tumulii din apropierea orașului Ploiești.

În al doilea mormânt au fost descoperite resturile a doi indivizi, dintre care unul era copil și celălalt un adult, ale cărui oase fuseseră strânse într-o latură a gropii pentru a face loc depunerii copilului înmormântat ulterior. În mormânt a fost descoperit un vas din lut, două mărgele din scoică și urme de cupru.

Câmpia din apropierea Ploieștiului era cu milenii în urmă un adevărat câmp al morților. Sute de movile din pământ (denumite tumuli), au fost ridicate de către comunitățile umane aflate la începutul epocii bronzului. Tumulii sunt monumente funerare construite din pământ în care erau îngropați oamenii acum aproape cinci milenii, după un ritual specific comunităților umane din epoca bronzului. În secolele recente aceste câmpii au fost exploatate agricol, iar în prezent devin terenuri deschise investițiilor industriale sau imobiliare.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.