Va fi prapad! Ce mesaj au primit clientii BCR care au rate la casa

Publicat in Eveniment 03 August 2022 958 ori
Google+ WhatsApp
Va fi prapad! Ce mesaj au primit clientii BCR care au rate la casa
Va fi prapad! Ce mesaj au primit clientii BCR care au rate la casa

Mesajul crunt pe care l-au primit mulți clienți BCR cu rate la casă! BNR a modificat la ultima „strigare" valoarea ROBOR la trei luni și IRCC. Invevitabil, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare. Zilele acestea a apărut și msajul crunt pe care l-au primit mulți clienți BCR cu rate la casă. Modificările intră în vigoare în următoarea perioadă, și mulți au aflat ce se întâmplă de la 1 octombrie.

BNR a modificat ROBOR la trei luni. O valoare record
Pe 29 august a.c, BNR anunța o valoare pentru ROBOR la trei luni de 7.97%. Dar, ca urmare a inflației și a politicilor monetare, pe 1 august a venit și o premieră negativă. BNR anunța o valoare record pentru același indice, ajuns la 8.01%. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenii, indicele ROBOR calculează costul unui credit de consum cu rata variabilă, la trei, șase și, respectiv, 12 luni.

Valoarea record de ieri, 1 august, este cea mai mare, în raport cu rata indicată în 2010, când ajunsese la 8,15%. Ca urmare a schimbării politicilor monetare, a creșterii ratei inflației și a crizei economice, la începutul acestui an, indicele ROBOR la trei luni era de 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni a crescut la 8.13% pe an, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 8.24% pe an. Indicele de referință pentru credite de consum (IRCC) reglementat prin OUG 19/2019 este de 5,98%, valoare anunțată pe 29 iulie. Valoarea trimestrială a ajuns la 2,65%.

În mai 2019, OUG 19/2019 a intrat în vigoare. Noul indice a schimbat modul de calcul al ratelor la creditele cu dobândă variabilă. Prin urmare, Ordonanța a stabilit indicele de referință pentru creditele de consum (IRCC), care se calculează trimestrial numai pe baza tranzacțiilor interbancare.

Care a fost mesajul crunt pe care l-au primit mulți clienți BCR cu rate la casă
În această situație, așa cum am mai încercat să explicăm, cei mai afectați, ca urmare a creșterii ROBOR, sunt cei cu credite bancare, și mai ales cei cu credite prin programul „Prima Casă".

În acest program, ratele la aceste credite se calculează pe baza ROBOR, pentru cei cu credite de dinainte de 2019. Cei care au făcut creditele pentru „Prima Casă"; după 2019, rata se calculează în funcție de IRCC.

Odată cu modificarea valorii ROBOR la trei luni, mulți clienți, indiferent de banca la care au făcut credite, au fost înțtiințați de creditori că se vor modifica ratele la credite.

Fie că vorbim de ratele la „Prima Casă", sau în cazul unor credite ipotecare, rata s-a majorat. De exemplu, BCR a trimis către clienți mesajul de înțtiințare a majorării ratelor la aceste tipuri de credite. Iată care este mesajul crunt pe care l-au primit mulți clienți BCR cu rate la casă:

„Rata creditului Prima Casă scadentă în 01/08/2022 este 1409.65 lei. Vă rugăm asigurați în cont și suma aferentă administrării contului dvs. curent.

Vă informăm că din 01.10.2022, rata crditului ipotecar/imobiliar la care sunteți titular va fi de 1812.18 RON urmare a modificării ROBOR. Vă mulțumim, BCR."

Din păcate, genul acesta de mesaje vor fi trimise către toți clienții, mai ales cei cu rate calculate în funcție de ROBOR. Pe de altă parte, deși la început se bucurau de calcularea ratelor în funcție de IRCC, informația BNR de ultimă oră este că acest indice va ajunge, în scurt timp, aproape de valoarea ROBOR. Asta înseamnă că și aceste credite vor resimți majorări.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.