Stefan cel Mare, comemorat la Lipnic, locul unde oastea moldoveneasca a invis tatarii Hordei de Aur. Evenimentele, sustinute de Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, SMV Ploiesti si autoritati din tara si Republica Moldova

Publicat in Eveniment 02 Iulie 2022 554 ori
Google+ WhatsApp

In cadrul programului Mari Romani, la initiativa euroregiuni Siret-Prut-Nistru, a Consiliului Judean Prahova si a Consiliului Raional Glodeni timp de 3 zile s-au desfasurat lucrari pregatitoare comemorarii a 518 ani de la trecerea in nefiinta a marelui voievod Stefan cel Mare si Sfant, in localitatea Lipnic din Nordul Basarabiei, locul in care 20 august 1470 voievodul obtine o victorie zdrobitoare asupra hoardelor tatare de pe Volga.

Programul a cuprins inaugurarea bustului de bronz al voievodului, bust realizat prin contributia financiara a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, consiliul local Lipnic, fundatia Monumentul Chisinau si SMV Ploiesti.

Un sobor de preoti condus in frunte cu vicarul episcopiei de Balti a sfintit monumentul care a fost inaugurat de Ioan Cusnir, primarul comuneu Lipnic, Neagu Emanoil, presedintele CJ Buzau, Ludmila Sfarloaga vicepresedinte Prahova si vicepresedintele Consiliului Raional Ocnita.

Au urmat alocutiuni din partea delegatiilor prezente din Romania si Basarabia, urmate de depuneri de buchete de flori cu toata caldura torida a lunii iulie, Festivalul Folcloric ,,De Dragoste, de Dor, de Catanie", a reunit formatii din 14 raioane care au incantat prin parada portului popular a horelor si cantecelor cei peste 1000 de participanti. Au fost acordate diplome de excelenta si plachete comemorative primarului comunei Lipnic, consulului general al Romaniei la Balti, presedintele raionului Glodeni, primarului municipiului Hancesti si presedintelui fundatiei monumentul.

Tot cu acest prilej, vicepresedintele fundatiei basarabene ,,Stefan cel Mare si Sfant" a acordat medalia de aur cu numele voievodului directorului executiv al AESPN.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.