Romania a inceput rationalizarea apei. Trecem prin una dintre cele mai secetoase perioade din istorie

Publicat in Eveniment 22 Iunie 2022 1212 ori
Google+ WhatsApp
Romania a inceput rationalizarea apei. Trecem prin una dintre cele mai secetoase perioade din istorie
Romania a inceput rationalizarea apei. Trecem prin una dintre cele mai secetoase perioade din istorie

Seceta atinge cote alarmante, în special în Est și în Vest, iar situația s-ar putea înrăutăți în perioada imediat următoare.

Meteorologii spun că deja trecem prin a cincea cea mai secetoasă perioadă din istoria măsurătorilor. În estul țării s-ar putea consemna, în curând, recordul negativ absolut în privința lipsei de apă din pământ.

Cultivatorii de cereale și legume calculează deja pagubele. Cea mai afectată este cultura de grâu.

În nordul județului Iași n-a mai plouat de mai bine de o lună. Pământul este pietrificat și brăzdat de crăpături adânci.

Agricultura din România, afectată de seceta extremă
Un agricultor care în toamnă semănase grâu pe 100 de hectare a renunțat la cultură. În primăvara a pus porumb, dar și acesta este afectat de secetă.

Teofil Dolhăscu, directorul unei societăți agricole: „Nu au fost precipitații deloc, nu am avut zăpadă și primăvara a fost foarte secetoasă. În momentul de față e pierdere de 100%."

De altfel, grâul este și cea mai afectată cultură. Dacă, de regulă, producția ajungea la cinci tone pe hectar, acum nu va trece de două.

Pe zone întinse din Moldova și Dobrogea este ceea ce metorologii numesc secetă extremă și puternică. Un nivel optim de apă în sol este doar în apropiere de Bistrița și de Curtea de Argeș.

George Andronic, inginer agronom: „La bază planta de grâu nu are apă, suferă și nu are putere să transmită până la spic apa."

În Buzău, la Amara, a început recoltarea grâului. Dar combinele abia răzbat, bolovanii de pământ blochează utilajele.

Georgian Calotă, fermier: „Aici avem o plantă de porumb, are undeva la 10, 15, 20 maxim de centimetri, ea trebuia să aibă undeva la 1,5 metri la momentul ăsta, e 100% compromisă."

Și floarea soarelui a rămas pitică. Iar la mazăre, fermierii speră să ajungă la măcar 10% din producția de anul trecut.

În vest, legumicultorii contabilizează pagubele cauzate de temperaturile ridicate. Estimează pierderi de până la 30%. Roșiile, de exemplu, sunt pătate sau arse.

Claudiu Iovan, legumicultor: „Soluția ar fi plasa de umbrire. Și se poate vedea și diferența unde este și unde nu este plasă de umbrire."

În Iași, autoritățile au raționalizat apa
În lipsa ploilor, oamenii își udă culturile cu apă din rețeaua publică. Dar în Iași, de exemplu, rezervele sunt scăzute, așa că autoritățile din 15 comune au oprit furnizarea noaptea, iar ziua apa curge după program.

Meteorologii spun că perioada 1 septembrie 2021- 15 iunie 2022 este a cincea cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor meteorologice. Și în ciuda furtunilor de vară, rezerva de apă nu se va reface ușor.

Daniel Alexandru, șef laborator de agro-meteorologie ANM: „Această perioadă secetoasă va continua să se intensifice atât ca număr de luni, zile pe parcursul tuturor sezoanelor și cu o frecvență și o intensitate mai accentuată. Vorbim de deficite accentuate de apă."

Luna trecută, în estul și vestul țării a plouat cel mai puțin.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.