Recensământ 2022. Cine trebuie să declare locuința - proprietarul sau chiriașul?

Publicat in Eveniment 29 Martie 2022 685 ori
Google+ WhatsApp
Recensământ 2022. Cine trebuie să declare locuința - proprietarul sau chiriașul?
Recensământ 2022. Cine trebuie să declare locuința - proprietarul sau chiriașul?

În această perioadă are loc un nou recensământ în România, primul în cadrul căruia cetățenii se pot autorecenza online. Evident, unii români au tot felul de nelămuriri. De exemplu: cine trebuie să declare caracteristicile locuinței: chiriașul sau proprietarul.

Chestiunea a fost lămurită chiar de către președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei:

„O întrebare frecventă a fost legată de ce să scrie la locuinţă în situaţia în care este chiriaş: cine trebuie să o declare, proprietarul sau chiriaşul? Chiriaşul este cel care trebuie să declare caracteristicile locuinţei respective. Ba mai mult, nu există nicio relaţie între proprietarul locuinţei respective şi cel care locuieşte efectiv în clădirea respectivă”, a afirmat Tudorel Andrei, într-o conferință de presă.

Potrivit președintelui INS, datele culese în timpul acestui recensământ nu vor fi trimise la ANAF și nici către alte instituții, acestea fiind folosite strict în scopuri statistice.

„Evident că dacă cineva ar fi interesat să afle date privind valoarea, impozitul, se poate adresa la DITL (Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, n.r.), dar în niciun caz datele (culese la recensământ, n.r.) nu pot fi folosite pentru impozitare sau în alte scopuri decât cele statistice. (…) Nimeni nu impozitează pe baza datelor culese la recensământ. În statistică, niciodată datele nu sunt folosite în alte scopuri decât cele statistice.

Cel mai bun exemplu: să vină o persoană care a participat la recensămintele 1992, 2002, 2011, şi să spună că datele persoanei sau gospodăriei respective au fost date la Fisc. Dacă există, eu unul plec din această instituţie. Vă asigur că aşa ceva nu se întâmplă. Datele au intrat în statistică şi nu au mai ieşit niciodată la nivel individual. În statistică există nişte reguli foarte stricte. (…) Vrem din 2024 să calculăm an de an populaţia rezidentă până la nivel de localitate”, a explicat Tudorel Andrei.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.