Avalanșe în Bucegi, surprinse de meteorologii de la stația Vârful Omu

Publicat in Eveniment 29 Martie 2022 266 ori
Google+ WhatsApp
Avalanșe în Bucegi, surprinse de meteorologii de la stația Vârful Omu
Avalanșe în Bucegi, surprinse de meteorologii de la stația Vârful Omu

Mai multe avalanșe s-au declanșat în Munții Bucegi, zilele trecute, alunecarea maselor de zăpadă fiind surprinsă inclusiv de meteorologii de la stația Vârful Omu, care atenționează asupra iminenței producerii avalanșelor pe versanți.


Practic, în această perioadă, la peste 1.800 m altitudine, potrivit meteoromania.ro, sunt formate plăci de vânt în apropierea crestelor- îndeosebi pe versanții vestici și sudici și se întâlnesc și cornișe de mari dimensiuni. „Zăpada rămâne instabilă în primii 30-40 cm, cu rezistență și stabilitate scăzute, umezită în partea superioară în zona 1.800-2.200 m și pe versanții mai însoriți.

În zonele adăpostite sunt depozite mai consistente de zăpadă. În profunzime, stratul vechi este consolidat și compact. Pe fondul încălzirii vremii, spontan se vor putea declanșa curgeri și avalanșe mici de suprafață, care pot angrena ulterior și straturile subiacente (n.n. – de dedesubt). Riscul dislocării stratului instabil din partea superioară, sau al plăcilor de vânt din zonele înalte, la supraîncărcări oricât de mici și al declanșării avalanșelor de dimensiuni medii și izolat chiar mari, se menține însemnat. La altitudini mai mici de 1.800 m, stratul este umezit la suprafață datorită temperaturilor pozitive și insolației, existând riscul declanșării spontane de curgeri și avalanșe de dimensiuni mici sau medii, care în cazuri izolate să angreneze întreg stratul.

Riscul este amplificat în zonele cu depozite mai mari de zăpadă, la supraîncărcări și pe pantele înclinate. Riscul declanșării avalanșelor este însemnat”, anunță ANM.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.