Nu mielul, alt aliment cunoaște cea mai mare scumpire înainte de Paște

Publicat in Eveniment 22 Martie 2022 926 ori
Google+ WhatsApp
Nu mielul, alt aliment cunoaște cea mai mare scumpire înainte de Paște
Nu mielul, alt aliment cunoaște cea mai mare scumpire înainte de Paște

Prețurile alimentelor au crescut galopant în ultima perioadă. Deși românii se așteaptă să plătească pe miel cel mai mult, un alt aliment cunoaște o scumpire evidentă.

Este vorba despre carnea de porc, pe care românii vor plăti mai mulți bani decât anul trecut, asta deși România produce o cantitate suficientă.

 

Și în Europa carnea de porc cunoaște o creștere cu aproximativ 25%, o previziune făcută încă din iunie 2021 de Asociația Română a Producătorilor de Carne de Porc. Muşchiul de porc se vinde acum cu aproape 30 de lei pe kg în supermarket, faţă de 28 de lei în trecut. În general, scumpirea la raft este de circa 2 lei pe kilogram.

Dacă anul trecut românii mai găseau coltet de porc fără os la 22-23 de lei kilogramul, astăzi preţurile ajung la 25 de lei pe kg. Muşchiul file se vinde cu aproape 30 de lei kg în supermarket după ce multă vreme a costat 28 de lei kilogramul.

Preţul de piaţă al porcilor la intrarea în abator, în perioada 7 – 13 martie 2022, a ajuns la 641 lei/100 kg în viu, adică cu 30% mai scump decât acum o lună şi cu 20% mai scump faţă de acum un an, potrivit datelor de Comisiei de Clasificare a Carcaselor.

În carcasă, carnea de porc clasa S - adică cu peste 60% carne macră, a ajuns în acceaşi perioadă la 843 lei/100 de kilograme, adică cu 32,8% mai scump faţă de acum 4 săptămâni şi cu 21% mai mult faţă de acum un an, potrivit sursei citate.

Cauza acestei scumpiri este preţul furajelor care este în creştere. Dacă anul trecut un kg de porumb se vindea cu 80 de bani, astăzi pentru aceeaşi cantitate fermierii plătesc aproape dublu, potrivit datelor din piaţă.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.