Lovitură pentru medici. Patronatele și societatea civilă dau undă verde vaccinării obligatorii

Publicat in Eveniment 22 Octombrie 2021 5226 ori
Google+ WhatsApp
Lovitură pentru medici. Patronatele și societatea civilă dau undă verde vaccinării obligatorii
Lovitură pentru medici. Patronatele și societatea civilă dau undă verde vaccinării obligatorii

Avizul favorabil dat de Consiliul Economic și Social proiectului de lege care impune vaccinarea cadrelor medicale și a pompierilor ar trebui să stârnească îngrijorare în rândul tuturor categoriilor profesionale. Cei mai vehemenți la votul pro au fost nu cei de la patronate, unde scorul a fost strâns, ci tocmai societatea civilă, dintre membrii acesteia 11 votând pentru lege și doar 3 împotrivă.

Deși este doar consultativ, avizul Consiliului Economic și Social dă un semnal important pentru votarea sau respingerea unui proiect de act normativ. Tocmai de aceea avizul favorabil dat ieri proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, nu anunță nimic bun, nu numai pentru personalul din sistemul sanitar și pentru pompieri, ci și pentru toate categoriile profesionale.

Impunerea, prin lege, a testării pe banii angajatului sau a vaccinării a fost motivată de faptul că anul trecut au existat multiple focare în rândul personalului din unitățile sanitare. "Aceste situații, în care activitatea medicală a fost perturbată fie prin suspendarea activității, fie prin desfășurarea acesteia în condiții deficitare, s-au reflectat în calitatea serviciilor medicale oferite pacienților. Nu în ultimul rând s-au înregistrat multiple pierderi de vieți omenești în rândul personalului medical. Ca urmare, pentru a proteja pacienții (beneficiarii serviciilor medicale) de riscul de infectare cu SARS-CoV 2 și pentru a menține starea de sănătate a personalului medical și funcționarea la parametri adecvați a sistemului de sănătate, este necesar să fie adoptate cele mai potrivite măsuri pentru asigurarea unui mediu sigur în unitățile sanitare", se arată în expunerea de motive a actului normativ. De cealaltă parte, sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară spun că o astfel de măsură ar însemna închiderea spitalelor în plin val 4. "Suntem deja în criză de personal din cauza infectării cu Covid a angajaților din sistem, fie ei vaccinați, fie nevaccinați. Acum aceștia se află în izolare și nu prea mai avem cu cine să lucrăm", ne-a declarat Radu Vasile, co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Care societate civilă?
Deși sunt foarte multe organizații neguvernamentale care luptă pentru stoparea discriminării și încălcărilor drepturilor omului, iată că în Consiliul Economic și Social reprezentanții societății civile au votat pentru impunerea certificatului verde în rândul personalului medical. Dintre reprezentanții sindicatelor votul a fost de 14 împotrivă și unul pentru proiectul de lege, la patronate au fost 8 pentru și 7 împotrivă, iar la reprezentanții societății civile au fost 11 pentru și doar 2 împotriva actului normativ. "Se pare că societatea civilă din CES încearcă să spargă partenerii sociali, susținând că ei reprezintă societatea civilă în ansamblu și neînțelegând rolul dialogului civic și al dialogului social. Pe de altă parte, reprezentanții societății civile din CES sunt numiți de Guvern și nu reprezintă toate segmentele societății civile. Aceștia sunt nominalizați de Guvern, nu ca rezultat al unor alegeri a diferitelor organizații non-guvernamentale din societate, ci pe bază de decizie politică a prim-ministrului, la propunerea ministrului Muncii", ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Confederației Sindicale Cartel Alfa.

Doar două țări europene au impus certificatul verde
Deși se creează impresia că certificatul verde ar fi fost introdus în mai toate țările europene, acesta nu a fost impus decât în două țări europene, unde sunt și acum proteste masive. "Ceea ce presa românească nu a înțeles este faptul că din 27 de țări europene numai două au forțat certificatul verde, cu suspendarea contractului individual de muncă, Italia și Franța. Noi nu am fost împotriva testărilor periodice, dar, conform Legii sănătății și securității în muncă, acestea trebuie făcute și plătite de angajator", ne-a mai precizat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.