Medicii de familie, atac la Ministerul Sănătății: DSP-urile nu-și fac treaba!

Publicat in Eveniment 19 Octombrie 2021 129463 ori
Google+ WhatsApp
Medicii de familie, atac la Ministerul Sănătății: DSP-urile nu-și fac treaba!
Medicii de familie, atac la Ministerul Sănătății: DSP-urile nu-și fac treaba!

Societatea Națională de Medicina Familiei a solicitat Ministerului Sănătății să verifice modul în care DSP-urile se implică în gestionarea noului val al pandemiei, având în vedere absența anchetelor epidemiologice. Medicii semnalează faptul că nu se respectă acordarea concediilor din momentul izolării suspecților Covid, existând 4-5 zile neacoperite.

În contextul creșterii incidenței cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2, rolul DSP-urilor este clar stabilit din punct de vedere legislativ dar, în mod inexplicabil, aceste îndatoriri nu sunt îndeplinite în multe zone din țară, arată Societatea Națională de Medicina familiei, într-un document trimis ministrului Sănătății, Cseke Attila.

"Astfel de situații pun în pericol sănătatea populației, pun o povară suplimentară pe sistemul de sănătate și generează în timp cheltuieli care ar putea fi evitate. Colegii, medici de familie, ne-au semnalat faptul că, în mai multe județe, inclusiv în municipiul București, rezultatele pozitive nu sunt transmise medicilor de familie prin platforma Coronaforms, iar pacienții infectați nu pot fi monitorizați de către medicii de familie decât dacă sunt conștiincioși/responsabili și își anunță ei medicul de familie. De asemenea, pacienții nu sunt contactați în vederea efectuării anchetelor epidemiologice, iar luarea în evidență a contacților pacienților testați pozitiv pentru a fi carantinați, în consecință, se realizează cu întârziere. Astfel de disfuncționalități cresc riscul de propagare al infecției deoarece nu există o evidență exactă a pacienților contacți", se arată în adresa trimisă ministrului Sănătății.

Cinzi zile, liberi pe străzi
Potrivit legislației în vigoare, concediul medical trebuie acordat din momentul în care medicul de familie este înștiințat de pacient că acesta prezintă simptomatologie specifică noului coronavirus. În realitate însă, DSP-urile permit concediile medicale abia de la momentul testării, adică la 4-5 zile de la declanșarea suspiciunii de boală.

"Pe lângă riscul epidemiologic, trebuie menționat faptul că, pentru eliberarea concediilor medicale pentru pacienții izolați, este nevoie de raportul din Coronaforms, iar pentru pacienții contacți este nevoie de decizia de carantinare, emisă tot din Coronaforms. Perioada de izolare ar trebui să înceapă în momentul în care pacientul declară medicului de familie simptomatologie sugestivă pentru infecția cu SARS-CoV-2. În acest moment, după ce pacientul declară medicului o anumită simptomatologie, i se recomandă să solicite testare la domiciliu, dar poate să dureze câteva zile până când este testat. Toate aceste zile de simptomatologie ar trebui să fie socotite în zilele necesare pentru izolarea pacientului", se mai arată în documentul trimis ministrului Sănătății de Societatea Națională de Medicina Familiei. Organizația profesională a medicilor de familie a mai solicitat Ministerului Sănătății să verifice dacă DSP-urile se implică în mod real în gestionarea noului val al pandemiei și să revizuiască metodologia de izolare/carantinare a persoanelor suspectate sau depistate pozitiv pentru virusul SARS-CoV2, respectiv a contacților acestora, în sensul creșterii accesului pacienților la concediile medicale necesare.

Controale la DSP-uri

Ca răspuns la solicitările medicilor de familie, Ministerul Sănătății a anunțat controale la direcțiile de sănătate publică. În ce privește izolarea suspecților de Covid, ministerul a precizat că aceasta nu poate fi făcută decât din ziua testării. "Perioada de izolare nu poate să înceapă decât în ziua recoltării probei, și nu a debutului care nu poate fi obiectivată la majoritatea cazurilor, care nu apelează la medicul de familie (sic!)", se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.