Cîțu: Angajatii din Sanatate nevaccinati si netrecuti prin boala, obligati sa se testeze pe banii lor

Publicat in Eveniment 14 Octombrie 2021 1166 ori
Google+ WhatsApp
Cîțu: Angajatii din Sanatate nevaccinati si netrecuti prin boala, obligati sa se testeze pe banii lor
Cîțu: Angajatii din Sanatate nevaccinati si netrecuti prin boala, obligati sa se testeze pe banii lor

Angajații din sănătate, atât din sectorul public, cât și din sectorul privat, care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală, vor trebui să se testeze pe banii lor, anunță premierul interimar Florin Cîțu.

„Alături de patru membri ai guvernului, Kelemen Hunor, Cseke Attila și Lucian Bode, am semnat un proiect de lege pe care îl vom depune în Parlament Pe scurt, angajații care nu sunt vacinați și nu au trecut prin boală din sistemul de sănătate public și privat vor trebui să se testeze pe banii lor", a anunțat Cîțu.

El precizează că în aceeași situație se află și angajații IGSU și IGAv, la propunerea ministrului de Interne, Lucian Bode.

„Dacă nu am fi avut moțiunea de cenzură săptămâna trecută am fi avut acest proiect de lege aprobat în ședința de guvern și apoi transmis Parlametului în procedură de urgență", conchide Cîțu.

Federația „Solidaritatea Sanitară" a solicitat anterior tuturor parlamentarilor și decidenților politici să oprească „vânătoare de vrăjitoare" pe care-o constituie, în opinia sa, testarea lucrătorilor din sănătate nevaccinați pe costurile lor.

Profesioniștii din sănătatea au nevoie în această perioadă de sprijin, nu de un stres suplimentar generat de atitudinile inadecvate ale autorităților și politicienilor.

În condițiile în care datele epidemiologice indică existența unui risc de infectare și transmitere și în cazul persoanelor vaccinate (chiar dacă în cazul acestora acest risc este mult mai mic), este evident că singura măsură adecvată o constituie instituirea unui program de testarea gratuită a tuturor lucrătorilor din sănătate!

Domnilor politicieni, opriți hărțuirea unora dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate pe tema testării obligatorie pe costurile lor (majoritatea celor nevaccinați având o probabilitate semnificativă de-a avea deja imunitate în urma trecerii prin boală/infecție) și introduceți urgent posibilitatea de testare gratuită a tuturor profesioniștilor din sănătate! Este adevărat că vaccinarea reduce riscul de transmitere a infecției, însă nivelul maxim de protecție a pacienților în condițiile actuale îl constituie testarea în masă a lucrătorilor și pacienților. Asemenea pacienților, lucrătorii din sănătate trebuie să aibă acces la testarea gratuită, indiferent de statusul lor vaccinal.

Federația „Solidaritatea Sanitară" îți menține în continuare recomandarea pentru vaccinare, adresată tuturor lucrătorilor din sănătate care nu sunt imunizați. În același timp, ne menținem solicitarea adresată autorităților de centrare a intervențiilor pe convingerea lucrătorilor, nu pe obligarea lor.

Totodată, reiterăm solicitarea publică adresată autorităților de-a recunoaște imunitatea dobândită în urma infectării/bolii (fără a o reduce doar la existența unui test pozitiv SARS-CoV-2). Ținta oricărei campanii de conștientizare trebuie să fie creșterea ponderii lucrătorilor imunizați. Atingerea acestui obiectiv este condiționată de corecta cunoaștere a realității, aceasta implicând un screening național al lucrătorilor din sănătate pentru a-i identifica pe toți cei care au fost vaccinați sau au dobândit imunitate în urma trecerii prin boală/infectare.

Este relevant faptul că încă de la începutul anului Federația „Solidaritatea Sanitară" a avertizat public autoritățile că este nevoie de o campanie de conștientizare privind importanța vaccinării în rândul lucrătorilor din sănătate care nu erau (încă) imunizați, transmițând public datele corecte privind procentul vaccinării de la acel moment, rezultatele unui studiu (desfășurat în rândul profesioniștilor din sănătate) privind poziționările față de vaccinare și principialele direcții de acțiune rezultate din studiu.

Reacția autorităților a fost una de negare a realității (afirmând la acel moment că procentul lucrătorilor din sănătate vaccinați era de cca. 90%) și de respingere a direcțiilor de intervenție solicitate. Deși realitatea dovedește acum că am avut dreptate, constatăm cu tristețe că multe dintre persoanele responsabile de această gravă eroare sunt încă în funcție. A te aștepta să obții alte rezultate din partea acelorași persoane este semnul unei grave lipse de competență politică și administrativă.

O opoziție constantă a fost exprimată de autorități și față de solicitarea noastră de a utiliza drept concept esențial lucrătorii imunizați, ratând faptul că obiectivul central îl reprezintă imunizarea lucrătorilor (și a cetățenilor), vaccinarea fiind una din cele două căi prin care lucrătorii din sănătate au dobândit imunitate.

Încercarea de-a transfera costurile incompetenței guvernamentale pe seama lucrătorilor din sănătate prin intermediul obligației la testarea pe costurile lor (și implicită, la vaccinare) a unor lucrători imunizați constituie o gravă încălcare a drepturilor omului.

Domnilor parlamentari, nu obligarea lucrătorilor din sănătate nevaccinați la testarea pe banii lor are caracter urgent, ci norma legală prin care trebuie să acordați tuturor lucrătorilor din sănătate salariile de bază prevăzute de legea 153/2017 și raportarea sporurilor și a altor drepturi la salariul de bază aflat în plată! Renunțați la hărțuirea profesioniștilor din sănătate și treceți urgent la sprijinirea lor!, arată sindicaliștii într-un comunicat de presă

Într-o altă postare pe contul de Facebook, sindicaliștii aduc ca argumente mai multe cifre.
Ce sens are obligația testării salariaților din Sănătate pe costurile lor?!
Date oficiale prezentate de instituțiile statului la începutul anului:
– 89,96% din salariați din sectorul sanitar erau vaccinați în luna februarie 2021 cu ambele doze;
– 98,84% cu o singură doză, ceea ce înseamnă că astăzi cel puțin 98,84% din salariați sunt vaccinați.
În aceste condiții, ce sens mai are obligația testării salariaților din Sănătate pe costurile lor?!
Cu atât mai mult cu cât este destul de probabil ca și cei 1,16% salariați nevaccinați să se fi vaccinat din februarie până astăzi.
Nu transferați costurile incompetenței guvernamentale pe seama lucrătorilor din sănătate, prezentarea acestor date fiind elocventă, prin intermediul obligației la testarea pe costurile lor!
Profesioniștii din sănătate au nevoie în această perioadă de sprijin, nu de un stres suplimentar generat de atitudinile inadecvate ale autorităților și politicienilor!

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.