Noi descoperiri în urma unor cercetări arheologice în Târgșoru Nou

Publicat in Eveniment 11 Octombrie 2021 1302 ori
Google+ WhatsApp
Noi descoperiri în urma unor cercetări arheologice în Târgșoru Nou
Noi descoperiri în urma unor cercetări arheologice în Târgșoru Nou

La începutul toamnei, o echipă coordonată de către cercetătorul Alin Frînculeasa de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a derulat cercetări arheologice pe raza localității Târgșoru Nou, coumuna Ariceștii Rahtivani (jud. Prahova), anunță Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova.

A fost cercetat în regim de săpătură arheologică preventivă un tumul construit din pământ, datând de la începtutul epocii bronzului (aproximativ 2850-2600 î.Hr.).

"Având forma unor movile cu înălțimi cuprinse între 1-5 metri, tumulii sunt prezențe vizibile în peisajul de câmpie aflat de o parte și de alta a șoselei care leagă Ploieștiul de Câmpina. Aceste construcții sunt morminte funerare ridicate în epoca bronzului într-o perioadă aflată între 3300 și 2500 î.Hr", a transmis cercetătorul dr. Alin Frînculeasa.

Tumulul de la Târgșoru Nou avea diametrul de circa 30 de metri și înălțimea de circa un metru. Intervenția arheologică a urmărit salvarea acestui sit prin cercetarea integrală și recuperarea informațiilor de natură istorică, dar și a patrimoniului arheologic.

"La baza tumulului se afla săpată groapa funerară în care era așezat un copil, depus conform ritualului specific epocii, adică dorsal cu membrele inferioare strânse și căzute în lateral. În zona craniului, dar și pe calotă au fost identificate urme de ocru roșu (vopsea naturală). Înmormântarea unui copil într-un tumul a cărui construcție implica mult efort și coeziune socială arată importanța acestei persoane, dar și a familiei sale în cadrul comunității din care provenea.

Având o vechime mai mare de cinci milenii și origini în stepa de la nordul Mării Negre, astfel de monumente funerare împânzesc zonele joase de câmpie", a mai precizat dr. Alin Frînculeasa.

În județul Prahova sunt identificați peste 600 de tumuli. În ultima perioadă, datorită dezvoltării zonei aflate la nord de municipiul Ploiești, au fost cercetate 30 de astfel de situri dipsuse pe raza localităților Ariceștii Rahtivani, Păulești, Blejoi, Ploieşti, Târgșoru Nou, Târgșoru Vechi, Nedelea, Strejnicu. Au fost descoperite numeroase morminte cu inventare spectaculoase, instituția din Ploiești fiind deținătoarea celui mai important patrimoniu legat de acest fenomen funerar.

foto Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.