"2021, anul lui Vlad Tepes"/ Delegatia "Centenar 2013-2022", intalnire pe teme cultural-istorice cu Oltre il Chiostro si Asociatia Romanilor din Italia, la Napoli

Publicat in Eveniment 18 Septembrie 2021 Actualizat: 19 Septembrie 2021 901 ori
Google+ WhatsApp

Conform Programului " 2021, Anul Vlad Tepes " elaborat de Comitetul Prahova pentru Centenar, azi 18 septembrie 2021 a avut loc la Napoli ( Italia ) in complexul monahal Santa Maria la Nova  aflat in centrul istoric al orasului, intalnirea informala intre Conducerea Fundatiei Oltre il Chiostro Monumente Istorice si Arta cu delegatia prahoveana "Centenar 2013 - 2022" si Asociatia Romanilor din Italia ( ARI ). Au luat cuvantul Prof. Giuseppe Reale directorul fundatiei napolitane, Eugen Terteleac ( Presedinte ARI ), Senator Laura Moagher, Dr. Ing. Andrei Turcanu ( Coordonator Program Prahova pentru Centenar ) si Ing, Mircea Cosma ( Presedinte SMV Ploiesti ).

In cadrul intalnirii care a durat peste patru ore, au fost abordate principalele perioade ale domniei lui Vlad Tepes, precum si aspecte private din viata acestuia.

Pentru corectitudinea afirmatiilor istorice s-a convenit continuarea cercetarilor privind tumultoasa viata a Eroului National Vlad Tepes in arhivele de la Napoli, Vatican, Ambras, Nurnberg, Bucuresti, Belgrad si Istanbul. Periodic vor fi publicate in Romania si Italia aspecte privind studiul si stadiul cercetarilor.

Pe parcursul intalnirii Prof. Reale si reprezentantii muzeului au prezentat complexul Santa Maria la Nova, cele peste 90 de morminte apartinand familiilor Aragon, Ferillo si Georgio Castriotul-Skandeberg. Fiecarui participant i-a fost oferit din partea muzeului Albumul " La Chiesa di S. Maria la Nova ".

Delegatia romana a donat Efigia din bronz a Domnitorului Vlad Tepes, 100 de brelocuri si 200 de fotomagneti reprezentand Manastirea Snagov si Harta Romaniei Mari. Mentionam ca la baza discutiilor au stat cele 500 ex. ale Ziarului " Anotimpuri Romanesti " precum si cercetarile efectuate in perioada 2014 - 2021 de catre Muzeul din Napoli. Partile au convenit montarea Efigiei lui Vlad Tepes pe fatada Bisericii, deasupra intrarii principale. Editatea in limbile italiana si romana a unei carti pentru copii " Vlad Tepes intre realitate si legenda ". S-a convenit editarea unei reviste bilingve privind cercetarile in arhivele mentionate. Partile au convenit semnarea unui protocol de colaborare a carui coordonare sa fie realizata de filiala din Romania a Academiei Europene pentru Relatii Economice si Culturale.

La finalul intalnirii, Efigia lui Vlad Tepes a fost asezata provizoriu la baza placii funerare din marmura alba de Cararra inconjurata de panglica tricolora, prilej cu care Prof. Reale a primit cadou Caciula Voievodala a lui Vlad Tepes.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.