Controale ISU Prahova, inainte de inceperea scolii: 47 de unitati de invatamant nu au autorizatie de securitate la incendiu

Publicat in Eveniment 03 Septembrie 2021 512 ori
Google+ WhatsApp
Controale ISU Prahova, inainte de inceperea scolii: 47 de unitati de invatamant nu au autorizatie de securitate la incendiu
Controale ISU Prahova, inainte de inceperea scolii: 47 de unitati de invatamant nu au autorizatie de securitate la incendiu

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a transmis, cu 10 zile înainte de începerea anului şcolar, un bilanţ cu privire la controalele efectuate în unităţile de învăţământ din judeţ, situaţia autorizărilor şi neregulile descoperite.

În fiecare an, se execută controale și verificări la unitățile de învățământ din județ, unde inspectorii ISU identifică neconformități pe linia apărării împotriva incendiilor și protecției civile şi depun eforturi, împreună cu factorii de răspundere de la nivel local și județean, pentru remedierea acestora cât mai rapid cu putință, iar acolo unde este cazul aplică sancţiuni contravenţionale, arată ISU Prahova într-un amplu comunicat transmis vineri. Controalele desfăşurate includ şi executarea de exerciţii de alarmare-evacuare, cu angrenarea elevilor, studenţilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar, pentru formarea deprinderilor acestora în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, concomitent cu acțiunile de verificare s-au executat și activităţi de informare preventivă şi educare a elevilor asupra modului de comportament în cazul producerii unui incendiu sau altei situaţii de urgenţă.

"Unităţile de învăţământ reprezintă o categorie aparte, prin prisma faptului că aceste categorii de obiective sunt frecventate de același public. Prin activităţile de informare preventivă pe care instituţia noastră le desfăşoară, s-a încercat ca beneficiarii (preşcolarii, elevii, studenţii şi personalul) să cunoască specificul clădirii, unde sunt amplasate mijloacele de apărare împotriva incendiilor, căile de evacuare, locul de întâlnire în caz de incendiu etc.", se mai explică în comunicat.

160 de controale în 2020 şi 2021

De la începutul anului 2020 și până în prezent, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Șerban Cantacuzino" al județului Prahova a desfăşurat 160 acţiuni de control și activităţi de îndrumare și informare preventivă pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unitățile de învățământ.

Au fost depistate 286 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, 122 dintre acestea fiind soluționate încă din timpul controalelor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul Inspecţiei de prevenire a aplicat un număr total de 282 de avertismente și 4 amenzi în cuantum de 20.000 lei. Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 160 de instruiri la care au participat 5.132 persoane și 5 exerciții cu 2.111 persoane. De asemenea, echipajele de pompieri militari au efectuat 15 misiuni de recunoaştere în teren, la instituții de învățământ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi, mijloace de primă intervenție şi alte aspecte de interes operativ.

"În perioada următoare, specialiștii noștri vor executa activități specifice de control și îndrumare, atât pentru asigurarea începerii anului școlar în siguranță, cât și pentru asigurarea respectării măsurilor de prevenire a incendiilor", a mai anunţat ISU Prahova.

47 de clădiri fără autorizaţie

Din evidenţele actuale, la nivelul judeţului Prahova funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu 47 clădiri cu destinaţia de unități de învățământ, după specificul acestora fiind structurate astfel: 7 licee (internat, săli de sport, corpuri de clădiri și clădirea școlii), 26 școli primare și gimnaziale (săli de sport, corpuri de clădiri, dar și entitatea în ansamblu) și 14 grădinițe.

Până în prezent, 140 de clădiri cu destinația de unități de învățământ au obținut autorizația de securitate la incendiu.

În perioada menționată au fost gestionate 52 solicitări de emitere a avizului de securitate la incendiu și 8 solicitări de emitere a autorizației de securitate la incendiu. Dintre acestea au fost emise 36 avize (17 la grădinițe, 15 la școli, 4 la universitate) și 6 autorizații de securitate la incendiu (3 la școli și 3 la grădinițe), alte 16 avize și 2 autorizații au fost respinse.

"De menţionat este faptul că deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu maximizează riscul producerii. Acest aspect nu exclude necesitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, specialiștii fiind într-o continuă activitate de actualizare şi identificare a clădirilor care necesită autorizaţie de securitate la incendiu şi îndrumarea administratorilor acestora referitor la documentele ce trebuie întocmite pentru obținerea autorizației. Avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu se eliberează pentru construcţii noi sau pentru dezvoltarea (extinderea), modernizarea ori pentru schimbarea destinaţiei celor existente (art. 30, alin. 1 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările ulterioare). Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu se stabilesc în funcţie de categoria de importanţă, regimul de înălţime, destinaţie, suprafeţe construite desfăşurate, număr de utilizatori, etc. Precizăm că unitățile de învățământ nu intră sub incidența H.G. nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționarii ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, în sensul în care nu poate fi dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Inspectoratul pentru Situații de Urgență își manifestă disponibilitatea acordării asistenței tehnice de specialitate în vederea obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu", se mai arată în comunicatul ISU.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.