Guvernul scapă porumbelul. Din iulie, se revine la starea de normalitate

Publicat in Eveniment 10 Iunie 2021 2787 ori
Google+ WhatsApp
Guvernul scapă porumbelul. Din iulie, se revine la starea de normalitate
Guvernul scapă porumbelul. Din iulie, se revine la starea de normalitate

Deși niciun oficial nu a ieșit încă să anunțe acest lucru, Guvernului i-a scăpat o precizare în Programul Național de Reformă, potrivit căreia se revine la starea de normalitatea din a doua jumătate a anului. De altfel, atât medicii, cât și politicienii susțin, la unison, că nu se mai justifică în niciun fel prelungirea stării de alertă.

"Consumul privat va avea o creştere de 5,1%, în contextul în care se aşteaptă revenirea la starea de normalitate începând cu a doua jumătate a anului 2021", se arată în Programul Național de Reformă, adoptat ieri în ședința de Guvern. Chiar dacă nu aceasta era intenția Executivului, documentul relevă clar că autoritățile plănuiesc deja ridicarea stării de alertă. Nici măcar Raed Arafat, cel care a analizat de fiecare dată situația epidemiologică și a recomandat prelungirea perpetuă a stării de alertă, nu a mai fost atât de vehement în ultimele declarații. Întrebat dacă se are în vedere un scenariu pentru valul 4, acesta a afirmat că totul se adaptează la situația epidemiologică, în cazul în care începe să se agraveze.

"În acest moment nu avem astfel de scenarii. Noi stăm bine de ceva timp, dar avem o perioadă de răgaz în care trebuie să ne pregătim. Cea mai importantă pregătire este vaccinarea și respectarea regulilor pe mai departe și mai ales pentru cei care pleacă în concediu să își aleagă unde merg. Să nu meargă în zone care sunt expuse, în care nu se știe care e situația pandemică, în zone în care sunt variante despre care se știe, pentru că există riscul să se infecteze și să ducă mai departe", a spus Raed Arafat. Spitalele din țară aproape s-au golit, iar testările din ultimele zile arată tot mai des zero pozitivi. "La noi în spital mai avem 3 cazuri, într-o unitate cu 600 de paturi, și în continuare, testați 40-50 și zero pozitivi. Acum mai sunt internați cam 1.400 de pacienți în toate spitalele din țară, dar într-o săptămână-10 zile maxim eu zic că se externează. După aceea o să vedem că mai apare câte un caz sporadic, ici-colo. Deci este clar că nu mai există nicio justificare pentru prelungirea stării de alertă, pentru că transmiterea comunitară a virusului nu mai există", ne-a declarat Oana Mihaela Secară, medic primar al Spitalului Municipal „Sfântul Ierarh dr. Luca" Onești (suport Covid).

Impunerea restricțiilor nu se mai justifică
Cazurile Covid au devenit aproape sporadice și nimic nu mai justifică impunerea restricțiilor, susține senatorul PSD Laura Fulgeanu-Moagher. "Săptămâna aceasta Guvernul Cîțu va trebui să decidă dacă mai prelungește sau nu starea de alertă. Pandemia aproape s-a sfârșit, condiție în urma căreia o nouă prelungire a stării de alertă ar fi o încălcare grosolană a libertăților cetățenești, ținând cont de faptul că nu mai sunt întrunite condițiile de riscuri la adresa sănătății publice. Spitalele s-au golit, dar, cu toate acestea, rămân închise pentru pacienții non-Covid, agravând bolile românilor care nu au bani să meargă în clinicile private. Scăderea numărului de internări în spital și în secțiile ATI, dar și a numărului de decese, cu toate încercările actualului ministru al Sănătății de a umfla cifrele cu decedați din luni anterioare, spune clar că noul coronavirus s-a cam terminat. Cu aproximativ 200 de cazuri pe zi, nu se mai justifică o evaluare a factorilor de risc care să indice necesitatea menținerii restricțiilor", a afirmat senatorul Laura Fulgeanu-Moagher.

Pentru Gheorghiță, pandemia nu s-a terminat
Frustrat că nu își va atinge nicicum obiectivul de a vaccina 70% din populație, Valeriu Gheorghiță a transmis că pandemia nu s-a terminat pentru că încă avem câteva sute de cazuri zilnic. În fapt, numărul de cazuri din ultimele zile au ajuns la o medie de sub 150 de infectări pe zi. "E important să înțelegem că nu a trecut această pandemie, virusul este în continuare circulant și riscul tulpinilor virale mutante este crescut, atâta vreme cât încă avem populație susceptibilă la boală. Trebuie să ne menținem obiectivul de imunitate de grup de 50-70 la sută persoane vaccinate", a precizat Valeriu Gheorghiță.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.