Alimentele și locuințele au ajuns la prețuri record

Publicat in Eveniment 07 Mai 2021 1041 ori
Google+ WhatsApp
Alimentele și locuințele au ajuns la prețuri record
Alimentele și locuințele au ajuns la prețuri record

Treptat, inflația devine un fenomen global. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO) a publicat, pe 6 mai, un raport carte indică o creștere a prețului alimentelor pentru a 11-a lună consecutiv. Prețurile au atins niveluri nemaivăzute începând din 2014. FAO ia în calcul prețul cerealelor, oleaginoaselor, lactatelor, cărnii și zahărului.

În luna aprilie, cele mai mari creșteri au fost înregistrate la zahăr, uleiuri (mai puțin la uleiul de floarea soarelui), carne, lactate și cereale (FAO estimează că prețul grâului nu va crește, preconizând o producție cu circa 6% mai mare în UE față de anul trecut). Media prețului cerealelor va fi însă mai mare, din cauza secetei din America de Sud.

Unii analiști au început să facă referiri la legătura istorică dintre creșterea prețului la alimente și revoltele sociale. Ultima mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în perioada 2010-2014. În 2011 a fost așa-zisa primăvară arabă, iar multe publicații internaționale au pus izbucnirea revoltelor pe seama scumpirii alimentelor, cel puțin în cazul Egiptului și Tunisiei.

Semnalul de alarmă de mai sus este important în special în cazul țărilor mai sărace, acolo unde populația cheltuiește o mare parte din venituri pentru alimente, spre deosebire de țările dezvoltate. Și mai grav vor fi afectate țările mai slab dezvoltate care importă alimente. Din păcate, în cazul României, importurile au crescut.

O analiză publicată la finbalul lunii aprilie de Michael Every, economist la Rabobank, arată că lumea trebuie să se aștepte la o creștere considerabilă a prețurilor alimentelor. Nu este vorba doar despre efectul condițiilor meteo dintr-o parte sau alta a lumii. Este, vorba, în primul rând, despre haosul care s-a instalat în lanțurile de aprovizionare din cauza restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei. Lumea este afectată de un blocaj logistic, iar unele mărfuri nu mai pot fi expediate.

În paralel cu prețul alimentelor, crește prețul locuintelor și al chiriei. La asta contribuie și dobânzile apropiate de zero, care au atras populația să contracteze credite ipotecare. Același Michael Every amintit mai sus propune o explicație: guvernatorii băncilor centrale și-ar dori ca întreaga lume să-și investească banii în acțiuni, astfel încât băncile centrale să aibă un mecanism practic de a ridica și coborî economia cât mai repede. Dar acest lucru poate fi făcut și prin prețul locuințelor și este și mai eficient: de ce s-ar obosi Federal Reserve, spre exemplu, să umfle prețul acțiunilor atât timp cât nu toata lumea deține actiuni, când poate să umfle prețul locuintelor, de care întreaga lume are nevoie.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.