Ce schimbari aduce 2021: Noutati in privinta alocatiilor, TVA-ului, facturilor la utilitati

Publicat in Eveniment 01 Ianuarie 2021 1531 ori
Google+ WhatsApp
Ce schimbari aduce 2021: Noutati in privinta alocatiilor, TVA-ului, facturilor la utilitati
Ce schimbari aduce 2021: Noutati in privinta alocatiilor, TVA-ului, facturilor la utilitati

1 ianuarie 2021 vine cu modificări în domeniul fiscal. Românii vor putea cumpăra și locuințe mai scumpe, cu taxa pe valoare adăugată redusă, alocațiile se majorează cu 20%, iar angajatorii nu vor mai datora taxe la stat pentru costurile cu telemunca și testarea epidemiologică a angajaților.

1 ianuarie a adus cu sine și liberalizarea completă a pieței de electricitate. Asta înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilitate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Consumatorii casnici sunt sfătuiți să compare ofertele și să aleagă în consecință. Cele şase milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată trebuie să știe că au la dispoziție două variante: rămân cu vechile contracte şi plătesc automat preţuri numite de serviciu universal, care vor fi mai mari cu 13-26% sau încheie alte contracte în piaţa liberă. Potrivit Agerpres, cel mai mult vor creşte preţurile de serviciu universal pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare. La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul de serviciu universal creşte cu 15% faţă de preţul reglementat de acum, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

Ministrul promite majorarea alocaţiilor

Ministrul Muncii a anunțat și o majorare cu 20% a alocațiilor, potrivit Digi24. În total, în 2021, alocațiile ar trebui să crească cu 40%, în contextul în care Guvernul a decis o creștere etapizată a alocațiilor și nu o dublare așa cum a votat Parlamentul.
Din prima zi a noului an pot fi cumpărate și locuințe mai scumpe, cu TVA redus de 5%. Plafonul a fost majorat de la 450.000 de lei, cât este în prezent, la aproximativ 680.000 de lei, echivalentul a 140.000 de euro. Este vorba însă doar de locuințe finalizate. Românii care au încheiat un contract cu TVA 19%, dar recepția casei o fac în ianuarie ar trebui să beneficieze de o reducere de 14% a prețului total, mai arată sursa citată.

În 2021, angajatorii nu vor plăti impozit pe venit și contribuții sociale pentru sumele acordate angajaților care desfășoară telemuncă. De asemenea, vor fi exceptate de la impozitul pe venit și contribuții costurile suportate de angajatori cu testarea epidemiologică ori vaccinarea angajaților împotriva COVID-19.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.