Bustul primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, a fost inaugurat, astăzi, pe Aleea Făuritorilor Unirii din parcul Bucov

Publicat in Eveniment 24 Octombrie 2020 628 ori
Google+ WhatsApp
Bustul primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, a fost inaugurat, astăzi, pe Aleea Făuritorilor Unirii din parcul Bucov
Bustul primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, a fost inaugurat, astăzi, pe Aleea Făuritorilor Unirii din parcul Bucov

"Depășindu-și semenii de studii şi de viață în chip neobișnuit, a urcat toată ierarhia demnităților, de la cea de învățător în Orăştie, până la aceea de Patriarh, Regent şi Prim Ministru. Nu vom mai găsi în istoria Ţării un al doilea exemplu de o asemenea ascensiune uimitoare. În toate demnitățile pe cari le-a cucerit, a dovedit aceeași vrednicie neîntrecută de intuiție ageră a împrejurărilor şi de cunoaștere a oamenilor, de înfrângere a dificultăților şi de asigurare a biruințelor.

Cel dintâi Patriarh, cel dintâi Regent şi cel dintâi Prim Ministru cleric al României Mari, IPS Miron Cristea va trece în istoria neamului ca o glorie singulară a Ierarhiei ort. române. ”, scria Ziarul „Renașterea” din Cluj la 12 martie 1939 despre moartea Patriarhului Miron Cristea

 

Discursul lui după citirea proclamației de Unire este memorabil: „Idealul fiecărui popor ce locuiește pe un teritoriu compact trebuie să fie unitatea sa națională și politică. Am fi niște ignoranți, vrednici de disprețul și râsul lumii, dacă în situația de azi am avea alte dorințe. Numai din unirea tuturor românilor de pretutindeni vom putea răzbi… Oricât de tare ar fi zidul Carpaților, care, până acum, ne-a despărțit de frații noștri, ceasul deschiderii a sosit. Nu putem și n-avem lipsă să retezăm Carpații , căci ei sunt și trebuie să rămână și în viitor inima românismului”.


 

 

„Răspund celor care se întreabă de ce Miron Cristea pe Aleea Făuritorilor Unirii din Ploiești. În primul rând, pentru că este un erou al neamului românesc. În al doilea rând, pentru că este cel care a îndemnat poporul să nu-și lase credința, să nu îi fie frică de împăratul Austriei, să nu se teamă de despoții maghiarii din 1918.

 

 

De Ziua Crucii în 1925, Miron Cristea face o vizită la Ploiești și pune bazele Catedralei Eroilor Prahoveni și donează clopotul cel mare al bisericii Sfântul Ioan Botezătorul”, a declarat Mircea Cosma, președintele SMV „Mihai Viteazul”.

 

 

„Comitetul Prahova pentru Centenar a inaugurat peste 150 de busturi și monumente dedicate întregitorilor de neam și de țară.


Vom continua prin aceste evenimente în a acorda o atenție deosebită eroilor români”, a precizat Andrei Țurcanu, consilier județean în cadrul CJ Prahova.

 

 

„Acum în aceste vremuri de încercare conștientizăm cu toții cât de important este să fim uniți, să fim responsabili și să ne arătăm prin fapte dragostea și grija față de cel de lângă noi.

 

 

Un model de dragoste față de țară și față de românii din toate principatele este și va rămâne peste veacuri Miron Cristea”, a transmis Ion Savu, primarul comunei Bucov.

 

 

„Astfel de mișcări precum cele făcute de preaslăvitul Miron Cristea trebuie realizate și astăzi. Ne servește ca exemplu și vector social. (…) Astăzi românii trebuie să se constituie în jurul credinței de neam, de spirit și de sfinți. Să ne unim forțele și inimile în jurul acestor eroi ca Miron Cristea”, a spus Cezar 

 

Bustul în bronz a fost realizat de sculptorul George Dumitru, cu sprijinul Societății Cultural-Istorice „Mihai Viteazul” din Ploiești.

 

 

Miron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea, s-a născut la 18 iulie 1868, la  Topliţa, judeţul Harghita.

A păstorit 9 ani la Episcopia Caransebeşului. Din 1920 a fost mitropolit primat până în anul 1925, iar în perioada 1925-1939 Patriarh al României. A fost, pentru o vreme, şi membru al regenţei, iar în ultimii doi ani ai vieţii prim ministru al Guvernului României.

Sursa www.qmagazine.ro

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.