VIDEO - Lucrări de amploare pentru reabilitarea Crucii Caraiman. Imagini spectaculoase surprinse la înălțime

Publicat in Eveniment 17 Octombrie 2019 788 ori
Google+ WhatsApp
VIDEO - Lucrări de amploare pentru reabilitarea Crucii Caraiman. Imagini spectaculoase surprinse la înălțime
VIDEO - Lucrări de amploare pentru reabilitarea Crucii Caraiman. Imagini spectaculoase surprinse la înălțime

În Bucegi sunt în plină derulare lucrările în cadrul proiectului  „Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor ,,Crucea Caraiman" /Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)”, vizând monumentul emblematic pentru Valea Prahovei.  Este vorba despre o investiție de peste 19 milioane lei, din care peste 16 milioane lei reprezintă valoarea finanţării externe nerambursabile, iar suma de aproximativ 3 milioane lei reprezintă valoarea cofinanţării cheltuielilor eligibile asigurată de Ministerul Apărării Naţionale. Proiectul este finanțat  prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. 

Pe canalul de Youtube Ski Azuga la birou au fost publicate, recent, imagini surprinse la înălțime, în timpul lucrărilor. Așa cum precizează autorul înregistrării, filmarea a fost făcută pe 29 septembrie.

Proiectul vizează restaurarea, reabilitarea și conservarea obiectivului, dar și amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul monumentului, fiind iniţiat şi coordonat de Secretariatul general/M.Ap.N.

Autoritățile speră ca, în urma investiției, Crucea de pe Vf. Caraiman să atragă mai mulți vizitatori, urmând să fie inclusă în circuitele turistice naţionale şi internaţionale.

Proiectul include și digitizarea monumentului şi realizarea unui site web dedicat.

Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial a fost construită între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la iniţiativa regelui Ferdinand şi a reginei Maria, ,,întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”. Monumentul a devenit reper al Văii Prahovei şi unul din simbolurile naţionale. Acesta este inclus în grupa A a Listei monumentelor istorice, care cuprinde obiective istorice de valoare naţională sau universală, lucrările fiind necesare în condițiile în care se afla într-o stare avansată de degradare. De-a lungul timpului au mai existat iniţiative pentru reabilitarea monumentului, cum ar fi încercarea Primăriei Buşteni din anul 2014 de a obţine finanţare din fonduri norvegiene în acest scop, dar niciuna nu a fost încununată de succes.

sursa: www.telegrama.ro 

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.