GALERIE FOTO/ 42 de ani de la cutremurul din '77. Cum a aratat Ploiestiul

Publicat in Eveniment 04 Martie 2019 Actualizat: 04 Martie 2019 2375 ori
Google+ WhatsApp
GALERIE FOTO/ 42 de ani de la cutremurul din '77. Cum a aratat Ploiestiul
GALERIE FOTO/ 42 de ani de la cutremurul din '77. Cum a aratat Ploiestiul

30 de persoane au murit, pe 4 martie 1977, la Plopeni, în marele cutremur care a zguduit România. Chiar dacă presa vremii nu a consemnat foarte multe date despre cifra morţilor şi a pagubelor produse, toate localităţile din Prahova au fost puternic afectate de tragedie 

În seara zilei de 4 martie 1977, la ora 21.22, Prahova s-a cutremurat, cu întreaga Românie, timp de 56 de secunde dramatice, la o intensitate de 7,2 grade pe scara Richter. 

În Ploieşti şi în toate oraşele judeţului s-a aşternut la scurt timp un peisaj apocaliptic. Clădiri dărâmate, morţi prinşi sub mormanele de moloz şi o stare de panică generală au fost coordonatele primelor ore de după seism, dar şi al zilelor imediat următoare. 

Una dintre cele mai mari tragedii s-a înregistrat la Plopeni, unde un cămin de nefamilişti s-a prăbuşit total, iar aproximativ 30 de oameni au murit, cifră vehiculată de martori, în condiţiile în care presa vremii a consemnat prea puţin sau deloc statisticile din Prahova privind decesele cauzate de cutremur şi pagubele produse în judeţ. 

O arhivă foto rară, a inginerului Aurel Nestor, pusă la dispoziţia cotidianului online gazetaph.ro, stă mărturie dezastrului produs în Ploieşti şi în judeţ. 

În România, bilanţul oficial a cuprins 1.570 de morţi şi peste 11.000 de răniţi. Cele mai mari pagube au avut loc în Capitală, în special în centru vechi. La cutremur a pierit şi actorul Toma Caragiu, directorul teatrului din Ploieşti.  

La distanţă de 42 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, câteva zeci de imobile din Ploieşti ar putea fi puse la pământ de un seism cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter. În ultimii ani, un singur bloc, de pe strada Cibinului, a fost reabilitat seismic, iar în lipsa fondurilor, situaţia nici nu are şanse să se schimbe prea curând în Ploieşti. 
Şi asta deşi 43 de blocuri figurează, oficial, pe lista imobilelor expertizate seismic şi catalogate cu risc I şi II. Majoritatea sunt în nordul şi centrul Ploieştiului. 

Imagini pentru cutremur 77 ploiesti

Imagini pentru cutremur 77 ploiesti

Imagini pentru cutremur 77 ploiesti

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.