Reducerea birocratiei si simplificarea procedurilor in cadrul proiectelor finantate cu fonduri europene. Acesta a fost mesajul membrilor Guvernului prezenti la Forumul privind Fondurile Europene organizat de grupul Intact in incinta Palatului Parlamentului din Capitala.

 

Reprezentantii mediului privat, al patronatelor si sindicatelor au remarcat sistemul inca greoi al procedurilor privind atragerea de finantari europene, slaba implicare a sistemului bancar si demotivarea personalului desemnat cu intocmirea proiectelor pentru beneficiarii publici.

 

Cristina Iţcuş, Director Departament Fonduri Structurale din cadrul Siveco, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de soft educational din Romania, l-a intrebat pe Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene, daca problema restiturii TVA pentru beneficiarii de finantari europene va fi rezolvata.

 

Ministrul a asigurat-o, foarte pe scurt, ca "toti beneficiarii isi vor primi banii inapoi". 

 

La cealalta problema ridicata de reprezentantul Siveco, privind slaba motivare a personalului institutiilor publice in realizarea de proiecte cu finantare europeana, inca se cauta solutii la nivelul autoritatii centrale, au asigurat oficiali ai Ministerului Fondurilor Europene.

 

La randul sau, Bogdan Padiu, CEO al companiei Teamnet, a remarcat in cadrul discutiilor ca domeniul IT este mai putin vizat de proiectele cu finantare europeana derulate in Romania. Seful Teamnet l-a intrebat pe premierul Victor Ponta, prezent la discutii, daca in noul exercitiu de finantare, 2014-2020, aceasta situatie se va schimba, mai ales ca oficialii CE declara ca sprijina proiecte din domeniul IT&C precum cele din zona cloud, business process management si alte servicii IT.

 

Premierul a precizat ca in ceea ce priveste proiectele de IT, atunci cand Romania cere fonduri, CE coboara stacheta cererii. "Diferenta dintre declaratii si intentii este vizibila si la CE”, a precizat cu ironie Victor Ponta.